Sari direct la conținut

Rușii ridică o construcție misterioasă lângă podul lui Putin din Crimeea, susține marina ucraineană

HotNews.ro
Rușii ridică o construcție misterioasă lângă podul lui Putin din Crimeea, susține marina ucraineană
Podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, 27 februarie 2024. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia construiește o nouă structură neidentificată lângă podul Kerci din peninsula Crimeea, a declarat, joi, la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmotro Pletenciuk, notează The Kyiv Independent.

Scopul noii construcții nu este cunoscut cu siguranță până la această oră, a comentat Pletenciuk, precizând că este puțin probabil ca această să fie finalizată „în acest sezon”.

„Ar putea fi o structură cu rol defensiv, poate fi o nouă trecere, dar este devreme să tragem concluzii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene.

Construcția podului de 19 kilometri care leagă Crimeea de Rusia continentală a început după ocuparea ilegală a peninsulei în 2014 și a fost finalizată patru ani mai târziu.

Podul lui Putin este o rută importantă de aprovizionare a forțelor ruse de când Moscova a invadat la scară largă Ucraina.

Pletenciuk a spus că indiferent de scopul structurii, pe măsură ce vreme se va strica odată cu venire iernii, va fi dificilă finalizarea acesteia.

„Încearcă constant să plaseze ceva nou în strâmtoarea Kerci, să construiască diverse structuri hidrotehnice sau de barieră. Dar periodic ajung pe țărm după o altă furtună”, a spus el.

Podul Kerci a fost grav avariat de loviturile ucrainene din octombrie 2022 și iulie 2023. În urma acestor atacuri, reprezentanții ruși au fortificat și mai mult construcția cu bariere subacvatice.

Autoritățile impuse de Moscova în Crimeea ocupată au oprit în mod regulat traficul pe pod, pe fondul unor explozii și lovituri cu drone.

Potrivit marinei ucrainene, distrugerea Podului Crimeea acum nu ar avea același efect acum, deoarece Rusia abia dacă îl mai folosește în scopuri militare.

Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), nu a exclus ca Rusia să încerce să folosească din nou structura pentru aprovizionarea forțele sale cu arme după ce va fi complet restaurată.

INTERVIURILE HotNews.ro