Sari direct la conținut

Numărul deceselor provocate în SUA de uraganul Helene continuă să crească. Pagubele sunt estimate la miliarde de dolari

HotNews.ro
Numărul deceselor provocate în SUA de uraganul Helene continuă să crească. Pagubele sunt estimate la miliarde de dolari
Inundațiile provocate în Carolina de Nord de trecerea uraganului Helene Foto: Melissa Sue Gerrits / Getty images / Profimedia

Cel puțin 63 de persoane au murit, în timp milioane de oameni au rămas fără curent electric în urma uraganului Helene, care a traversat sud-estul Statelor Unite, relatează BBC.

În Carolina de Nord, mai mult de 400 de drumuri rămân închise, iar orașul Asheville este în mare parte izolat. Proviziile sunt transportate pe calea aerului către locuitori, a declarat guvernatorul statului, Roy Cooper.

Oficialii au continuat operațiunile de salvare cu bărci, elicoptere și vehicule mari pentru a-i ajuta pe cei blocați de inundații, inclusiv aproximativ 50 de medici și pacienți care s-au înghesuit pe acoperișul unui spital inundat din Tennessee.

A fost cea mai puternică furtună înregistrată vreodată care a lovit Big Bend din Florida și s-a deplasat spre nord, în Georgia și Carolina, după ce a atins țărmul în noaptea de joi spre vineri.

Asiguratorii și instituțiile financiare spun că pagubele provocate de furtună s-ar putea ridica la miliarde de dolari.

Deși Helene a slăbit semnificativ, meteorologii avertizează că vânturile puternice, inundațiile și amenințarea tornadelor ar putea continua.

Helene, care a fost o furtună de categoria a patra, a ajuns la țărm joi seară și a rămas uragan timp de șase ore după ce a atins țărmul, potrivit Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA).

Centrul național pentru uragane (NHC) a declarat că valul de furtună – creșterea nivelului apei, cauzată în principal de vânturile puternice care împing apa spre țărm – a ajuns la peste 4,5 m deasupra nivelului solului în unele părți ale coastei Floridei.

NHC a declarat că valul ar trebui să se diminueze înainte de sfârșitul săptămânii, dar amenințarea vânturilor puternice și a inundațiilor va persista, inclusiv posibile alunecări de teren.

Uraganul este al 14-lea cel mai puternic care a lovit SUA de la începutul înregistrărilor. Cu o lățime de aproximativ 420 de mile (675 km), el se află în urma a doar două alte uragane – Ida în 2017 și Opal în 1996, ambele având o lățime de 460 de mile.

Din cauza dimensiunii sale, impactul vânturilor puternice și al ploilor abundente a fost larg răspândit în Florida, Georgia, Tennessee și Carolina.

Cel puțin opt persoane au murit în Florida începând de vineri, inclusiv cel puțin cinci persoane în ținutul de coastă Pinellas County – care include orașul St Petersburg – a declarat șeriful ținutului, Bob Gualtieri.

El a adăugat că zona de coastă din apropiere „nu a arătat niciodată, niciodată așa”, descriind-o ca pe o „zonă de război”.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că o persoană a murit după ce un indicator rutier a căzut pe mașina sa, iar alta după ce un copac a căzut peste o casă.

După ce a lovit Florida, furtuna a continuat pe o traiectorie mortală spre nord în Georgia – lăsând cel puțin 15 morți – inclusiv un prim-ajutor, a declarat guvernatorul Brian Kemp.

O tornadă suspectă care s-a format în Wheeler County, în centrul Georgiei, a provocat moartea a două persoane atunci când a ridicat și răsturnat o casă mobilă, au declarat autoritățile.

Kemp a ordonat ca 1.000 de soldați ai Gărzii Naționale să ajute la eforturile de salvare din tot statul. Guvernatorul Georgiei a declarat vineri că oamenii erau încă blocați în clădiri.

În Carolina de Sud, cel puțin 17 persoane au fost ucise. În statul vecin Carolina de Nord, furtuna a provocat cel puțin șapte decese, a adăugat CBS News.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a avertizat la începutul acestui an că în 2024 ar putea exista până la 25 de furtuni însemnate în SUA.

Între opt și 13 dintre aceste furtuni s-ar putea transforma în uragane, iar câteva au devenit deja uragane, inclusiv Helene.

Mai multe furtuni ar putea apărea la orizont, au avertizat oficialii, deoarece sfârșitul oficial al sezonului uraganelor este abia la 30 noiembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro