Sari direct la conținut

Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independentă. Cum au scos din acte autoritățile detalii despre deces

HotNews.ro
Alexei Navalnîi a fost otrăvit, arată documente oficiale publicate de presa rusă independentă. Cum au scos din acte autoritățile detalii despre deces
Vladimir Putin și Alexei Navalnîi. Sursă foto: colaj Shutterstock

Publicația rusă de investigație The Insider relatează, duminică, 29 septembrie, că a obținut acces la sute de documente oficiale referitoare la moartea lui Alexei Navalnîi în colonia penală Lupul Polar, din luna februarie. Conform sursei citate, autoritățile ruse au eliminat intenționat referirile la simptome pe care politicianul le-a avut înainte de deces, care nu se potriveau cu versiunea oficială. Acestea indică, de fapt, că principalul critic al lui Vladimir Putin a fost otrăvit.

The Insider scrie că a obținut două versiuni ale deciziei prin care maiorul Alexander Varapaev a refuzat să deschidă un dosar penal în cazul morții lui Navalnîi, scrie The Moscow Times.

Inițial, în documentul semnat de Varapaev se susținea că politicianul, înainte de moartea sa, „s-a întins pe podea, după care a început să se plângă de o durere ascuțită în abdomen”.

„A început o erupție reflexă a conținutului stomacului, au apărut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al penitenciarului”, se arată în primul document, potrivit publicației ruse de investigație.

Cu toate acestea, acest fragment a dispărut din versiunea finală a deciziei. În același timp, inventarul „obiectelor confiscate”, întocmit după moartea lui Navalnîi, care includea și „probe de vărsături”, a fost supus examinării. Nici analizele, nici conținutul stomacal nu au fost trecute în varianta oficială a documentului.

Aceste date confirmă declarația Iuliei Navalnaia, care a spus că soțul ei „în ultimele minute înainte de moartea sa s-a plâns de dureri acute de stomac”.

Publicația notează că a obținut acces la sute de documente oficiale legate de moartea politicianului rus în colonia penală.

Acestea au fost analizate de Alexander Polupan, un medic care l-a tratat pe Navalnîi după otrăvirea cu noviciok în Omsk, în august 2020. El a spus că simptomele „cu greu pot fi explicate prin altceva decât otrăvire”.

„Cauza oficială a morții, tulburarea ritmului cardiac, nu ar explica în niciun fel simptomele pe care le vedem în decizie: dureri abdominale ascuțite, vărsături și convulsii. Este puțin probabil ca astfel de simptome să poată fi explicate prin altceva decât otrăvire. Perioada scurtă de timp dintre durerile abdominale și crampe sugerează că ar putea fi, de exemplu, o substanță organofosforică (noviciok aparține, de asemenea, aceleiași clase de substanțe), dar nu pentru uz cutanat, ci pentru uz intern”, a explicat Polupan, pentru The Insider.

Alți medici de diferite specialități intervievați de The Insider au fost de acord cu concluziile lui Polupan.

Cauza oficială a morții lui Navalnîi

Cauza oficială a morții lui Navalnîi a fost aritmia, care s-a dezvoltat ca urmare a unei „boli combinate” și a dus la stop cardiac, declanșatorul acesteia fiind o creștere critică a tensiunii arteriale, potrivit autorităților ruse. În același timp, Comitetul de Investigații din Rusia a subliniat că moartea politicianului „nu este de natură criminală”.

Iulia Navalnaaa a declarat că „Alexei nu a avut nicio boală de inimă în timpul vieții sale”.

The Insider subliniază că un alt indiciu că Navalnîi a fost otrăvit este refuzul autorităților de a preda imediat cadavrul opozantului și respingerea efectuării unor analize independente.

În plus, conform The Moscow Times, la începutul lunii septembrie biroul procurorului din Districtul Autonom Iamalo-Neneț a anulat decizia Comitetului de Investigații de a refuza să dosar penal cu privire la moartea opozantului din colonia „Lupul Polar”. În același timp, Varapaev, care a semnat hotărârea, a fost promovat.

Alexei Navalnîi a murit la 16 februarie în colonia penală „Lupul Polar” din localitatea Harp, așezarea Kharp, regiunea Iamalo-Neneț. Potrivit autorităților, politicianului i s-a făcut rău în timpul unei plimbări, după care și-a pierdut cunoștința. Medicii sosiți la fața locului au încercat să îl resusciteze, dar nu au reușit.

După aceea, trupul neînsuflețit al lui Navalnîi a fost dus la morga din orașul arctic Salekhard. Reprezentanții Comitetului de Investigații au anunțat că vor trebui să efectueze analize, care vor dura 14 zile. În același timp, rudelor și avocaților le-a fost refuzat accesul la cadavru.

Aceste acțiuni au provocat un val de nemulțumire în societate, iar pe 24 februarie, corpul opozantului a fost în cele din urmă predat mamei sale.

INTERVIURILE HotNews.ro