Sari direct la conținut

OMV Petrom anunță proiecte fotovoltaice uriașe în România / Unde vor fi amplasate panourile solare

HotNews.ro
Parc fotovoltaic
Parc fotovoltaic. Foto: Florentina Cernat / HotNews.ro

OMV Petrom anunță achiziția unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 700 de MW în județul Teleorman, acestea fiind printre cele mai mari din Europa de Sud-Est în acest stadiu. Proiectele au deja acces la rețeaua națională de transport al energiei și urmează să fie finalizate în a doua parte a anului 2026, potrivit unui comunicat al companiei.

OMV Petrom a cumpărat aceste proiecte de la compania daneză Jantzen Renewables ApS.

Proiectele sunt acum la stadiul „gata de construit” („ready-to-build”).

Puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de aproximativ 710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip și în acest stadiu din Europa de Sud-Est, potrivit companiei.

Tranzacția a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

OMV Petrom și-a propus să instaleze 2,5 GW de energie regenerabilă până în 2030

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie:

  • „Această achiziție marchează un progres esențial în angajamentul ferm al OMV Petrom de a dezvolta un portofoliu de aproximativ 2,5 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă până în 2030, valorificând parteneriate strategice.
  • Ne dorim să venim în întâmpinarea creșterii cererii pentru energie verde și să rămânem un partener de încredere pentru clienții noștri, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie a României. În continuare, ne dorim să identificăm partenerii potriviți alături de care să construim aceste proiecte”.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite în județul Teleorman, locațiile alese pentru acestea având potențial pentru randamente superioare în ceea ce privește energia solară.

Astfel, producția estimată pentru 25 de ani de funcționare este de peste 20.000 GWh, producția sa anuală fiind suficientă pentru a furniza echivalentul a aproximativ 70% din consumul casnic anual al municipiului București.

Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport energie electrică.

Conform estimărilor actuale, proiectele ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național în a doua jumătate a anului 2026.

OMV Petrom a accesat fonduri din PNRR pentru construirea unui parc fotovoltaic în Brăila

OMV Petrom are și alte proiecte solare. Împreună cu Complexul Energetic Oltenia, compania construiește patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW la Ișalnița, județul Dolj.

În decembrie 2023, OMV Petrom a semnat acordul de achiziție de la RNV Infrastructure a unei părți de 50% din Electrocentrale Borzești, care deține aproximativ 1 GW capacitate de proiecte regenerabile, din care 950 MW vânt și 50 MW solar. Cele patru parcuri de energie eoliană și parcul fotovoltaic vor fi construite în nord-estul României.

În mai 2024, compania a semnat un contract cu Ministerul Energiei pentru a obține fonduri din PNRR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 2 de MW în Oprișenești (județul Brăila). Valoarea totală a proiectului este de 17,5 milioane de lei, din care 10,7 milioane lei reprezintă finanțarea din PNRR. Parcul ar urma să fie gata la 30 septembrie 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro