Sari direct la conținut

Ce propuneri de investiții le-a făcut Ciolacu austriecilor de la OMV

HotNews.ro
Intalnire Marcel Ciolacu si delegatia OMV / Sursa: Guvernul Romaniei
Intalnire Marcel Ciolacu si delegatia OMV, septembrie 2024 / Sursa: Guvernul Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu le-a propus reprezentanților companiei austrice OMV să facă noi investiții în România, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Una dintre propuneri este un parteneriat în industria chimică, în condițiile în care urmează să fie extrase gazele din Marea Neagră, începând cu 2027.

Aproximativ 80% din prețul îngrășămintelor îl reprezintă gazele. România importă în jur de 65% din îngrășămintele chimice.

În acest moment, în România mai este funcțională o singură fabrică de îngrășăminte chimice, Azomureș. Mai sunt două, Amonil Slobozia și Donau Chem Turnu Măgurele, care ar putea produce, potrivit Economedia.ro, care citează strategia Strategia Industrială 2024 – 2030.

Combinatele din grupul InterAgro, aflat în insolvență, al omului de afaceri Ioan Niculae, au fost închise. Trei dintre ele, Slobozia, Bacău și Făgăraș, au fost cumpărate de grupul Pambac Bacău, al omului de afaceri Eusebiu Guțu, dar niciunul nu a reînceput producția. Încă două sunt la vânzare, scoase de lichidatorul Sierra Quadrant, Ga Pro Co Chemicals din Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele. După mai multe licitații, acestea tot nu și-au găsit un cumpărător.

Marcel Ciolacu a mai discutat cu reprezentanții OMV despre investiții în stocarea de energie. Pe măsură ce se face tranziția către energia verde, costurile cu echilibrarea pe piața energetică sunt tot mai mari, fiind afectate puternic prețurile. În această vară, pe piața de echilibrare s-a ajuns la niveluri record, în situația în care un MWh să coste chiar și 100.000 lei.

Reamintim că Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu Alfred Stern, director general executiv al companiei austriece OMV și reprezentanți ai OMV Petrom. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ciolacu și delegația OMV au discutat despre exploatarea gazelor din Marea Neagră – Neptun Deep și despre alte proiecte de investiții în domeniul energiei.

Primele foraje în Marea Neagră sunt planificate pentru 2025, iar primele livrări de gaze pentru 2027.

OMV, nemulțumită de prețul prea mic al energiei

Una dintre temele de discuție cu care a venit șeful OMV la București este creșterea prețului la energia electrică, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Aceasta în condițiile în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi care produce energie electrică pe bază de carbune.

Mai exact, reprezentanții OMV vor creșterea plafonului la energia electrică. Potrivit legislației în vigoare, acesta este plafonat la nivelul de 400 lei/ MWh pentru producătorii de energie electrică. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.

O altă temă de discuție este exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Această întâlnire are loc la exact un an după cea din septembrie 2023, când șeful OMV a venit la București pentru a discuta despre modificarea Legii Offshore astfel încât gazele din Marea Neagră să poată fi mai ușor exportate către vest. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră. Guvernul nu a fost de acord cu această modificare a Legii Offshore.

INTERVIURILE HotNews.ro