Sari direct la conținut

Stimulente financiare lunare pentru asistenții sociali de la Primăria Capitalei. 60% pleacă în primii 2 ani din cauza salariilor mici

HotNews.ro
Stimulente financiare lunare pentru asistenții sociali de la Primăria Capitalei. 60% pleacă în primii 2 ani din cauza salariilor mici
Primăria Capitalei Foto: Hotnews

Asistenții sociali angajați la Primăria Capitelei vor primi stimulente financiare lunare între 250 de lei și 1.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat luni de Consiliul General. Măsura este necesară pentru a opri valul de plecări ale angajaților, din cauza salariilor mici, spune Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială București.

„Cei mai buni pleacă în Anglia”

Potrivit acesteia, asistenții sociali de la Direcția Generale de Asistență Socială București primesc lunar în jur de 2.700 – 2.900 de lei net. Se adaugă un spor de vechime de 600 lei, însă foarte puțini îl au.

„Circa 60% dintre asistenții noștri sociali pleacă după 2 ani din cauza salariilor mici. Cei mai buni pleacă în Anglia și restul în privat, în domenii care nu au legătură cu asistența socială. La Direcție mai avem 20 de asistenți sociali, ar trebui să avem 120, au plecat masiv în ultimii ani.

Prin natura activității, personalul din sistemul de asistență socială este expus factorilor de risc, factori de risc care, în ultimii 4 ani, s-au diversificat că urmare a pandemiei Covid-19 și a conflictului armat din Ucraina. (…) Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistență socială, fapt ce s-a concretizat în creșterea numărului de zile de concediu medical, că urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice și a demisiilor”, spune Cosmina Simiean.

De asemenea, a crescut procentul persoanelor care se pensionează.

La cât se ridică stimulentele financiare

Stimulentele financiare aprobate luni de CGMB vor fi date lunar, în funcție de vechimea angajaților.

Stimulente financiare asistenți sociali

Salariile de bază brute sunt următoarele:

Salarii de bază asistenți sociali PMB

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, potrivit statului de funcții aprobat, are 37 posturi de asistent social și 10 posturi de lucrător social. Cele 37 posturi aferente funcției de asistent social sunt distribuite astfel:

  • 14 posturi asistent social debutant;
  • 17 posturi asistent social practicant;
  • 6 posturi asistent social principal.

Din cele 37 posturi de asistent social, 16 posturi sunt vacante, iar din cele 10 posturi de lucrător social, 5 sunt vacante, potrivit datelor din proiectul de hotărâre adoptat.

INTERVIURILE HotNews.ro