Sari direct la conținut

China vrea să își extindă „Marele Firewall” până în spațiu

HotNews.ro
China vrea să își extindă „Marele Firewall” până în spațiu
Cerul înstelat al nopții, fotografiat în august 2024 în comitatul Congjiang al Chinei, FOTO: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul de la Beijing a propus un nou set de reglementări care să vizeze internetul broadband prin satelit, una dintre măsuri cerând o cenzură în timp real a internetului. Măsura ar extinde practic până în spațiu „Marele Firewall”, sistemul draconic al Chinei de cenzurare a internetului, scrie The Register.

Regulile propuse de Administrația pentru Ciberspațiu din China prevăd oricărei organizații sau individ care folosește terminale cu o conexiune directă la internet prin satelit îi sunt interzise „să producă, copieze, publice, sau disemineze conținut interzis de legile și reglementările administrative”.

Documentul publicat pe site-ul agenției de la Beijing enumeră și tipul de materiale interzise: cele care „incită la subminarea puterii de stat, răsturnarea sistemului socialist, periclitarea securității și intereselor naționale, prejudicierea imaginii naționale, incitarea la secesiune, subminarea unității naționale și stabilității sociale, promovează terorismul, extremismul, ura interetnică, discriminarea etnică, violența, pornografia, și informațiile false”.

Propunerea de măsuri arată că sub incidența regulilor ar urma să intre atât terminalele civile fixe, cât și cele portabile și de mână. Sunt vizate de asemenea cele instalate pe nave, aeronave și autovehicule.

„În esență orice dispozitiv care permite utilizatorilor să acceseze comunicații prin satelit pentru apeluri, mesaje text și schimb de date”, rezumă site-ul specializat pe tehnologie The Register.

Alte reglementări propuse ar facilita identificarea și urmărirea utilizatorilor, cum există deja pentru internetul disponibil în China ca parte a așa-zisului „Mare Firewall”.

China a lansat un prim lot de sateliți broadband în luna august

Noile reguli propuse merg până într-acolo încât să sugereze că orice persoană care distribuie conținut audio și video cu ajutorul internetului prin satelit să fie nevoite să obțină o licență de la autoritățile chineze relevante.

Evident, această măsură s-ar aplica și furnizorilor de servicii de internet broadband prin satelit, cum este compania SpaceX a lui Elon Musk prin sistemul său Starlink.

Administrația pentru Ciberspațiu de la Beijing a supus în dezbatere publică propunerile până pe data de 27 octombrie. The Register amintește că documentul a fost publicat în contextul în care China și-a lansat în luna august primii sateliți de internet broadband.

În total, Beijingul intenționează să lanseze până la finele acestui an 108 sateliți care să facă parte din așa-numita sa constelație „Qianfan”. Planurile sunt ca anul viitor alți 540 de sateliți să fie lansați pentru a se alătura acestei constelații, în timp ce până în 2030 China intenționează ca numărul lor să ajungă la 15.000.

La fel ca în cazul constelațiilor dezvoltate de Starlink și Blue Origin, compania aerospațială fondată de miliardarul Jeff Bezos, este vorba de sateliți lansați pe orbita joasă a Pământului (până la 2.000 de kilometri altitudine).

Noile măsuri propuse de agenția guvernamentală de la Beijing vin după ce aceasta a anunțat în luna iulie așa-zisul plan „Clar și luminos”, menit să restricționeze tipul de conținut ce poate fi accesat de minori pe rețelele de socializare.

INTERVIURILE HotNews.ro