Sari direct la conținut

O companie internațională de software și-a concediat peste noapte toți angajații ruși. „Mai întâi a fost anunțat biroul cipriot, apoi cel sârb, apoi cel maghiar”

HotNews.ro
O companie internațională de software și-a concediat peste noapte toți angajații ruși. „Mai întâi a fost anunțat biroul cipriot, apoi cel sârb, apoi cel maghiar”
Să anunți pe cineva în persoană că e concediat nu e niciodată ușor, motiv pentru care compania de software a ales s-o facă prin videoconferință, FOTO: Fizkes / Dreamstime.com

Dezvoltatorul internațional de software ABBYY a concediat toți rușii din personalul său într-o singură zi, anunțându-i de acest lucru în timpul unei videoconferințe, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Fondată în 1989 la Moscova de David Yang, un antreprenor din Silicon Valley care la momentul respectiv era în anul 4 de facultate, ABBYY este o companie tech specializată în procesarea digitală documentelor, minarea datelor și recunoașterea optică a caracterelor (OCR).

Ea numără printre partenerii săi din jurul lumii UiPath, Blue Prism, Alteryx, PwC India și alte companii.

ABBY a făcut parte din valul de companii care au anunțat în 2022 că vor părăsi Rusia ca urmare a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în Ucraina. Ea și-a lichidat toate activitățile din Rusia, dar și Belarus. Sediul companiei a fost mutat în SUA.

La momentul respectiv angajaților ruși le-au fost făcute oferte de relocare la birourile companiei din Cipru, Belgrad și Budapesta.

Însă în seara zilei de 30 septembrie, toți au fost invitați pe rând într-o videoconferință online în care au fost anunțați că vor fi concediați, în pofida faptului că au ales să părăsească Rusia pentru a continua să lucreze la companie.

Potrivit informațiilor apărute inițial pe Mash, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, angajaților le-au fost oprite imaginile transmise de webcam și sunetul de la microfoane înainte să fie anunțați de decizie.

Accesul cu numele de utilizator și parole la platformele companiei le-a fost restricționat imediat după aceea.

„Mai întâi a fost anunțat biroul cipriot, apoi cel sârb, apoi cel maghiar. Toți cei cu pașaport rusesc au fost concediați”, a declarat unul dintre angajați.

Potrivit Lenta, angajații ruși disponibilizați cred că ABBY a luat decizia pentru a-i înlocui cu programatori din India, despre care afirmă că lucrează pentru bani mai puțini.

FOTO articol: © Fizkes | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro