Sari direct la conținut

De ce a ținut secretă Mircea Geoană vizita la Moscova din 2009? Explicația fostului nr. 2 din NATO

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fost secretar general adjunct la NATO, a explicat joi seara de ce vizita pe care făcut-o la Moscova în 2009 a fost secretă.

Fostul președinte PSD a declarat la Digi 24 că a avut motive pentru care nu a dezvăluit călătoria sa în Federația Rusă, invocând experiența sa de diplomat, și a explicat care era relația NATO cu Moscova la vreme respectivă.

„Putin vine în 2008 la summitul NATO de la București, primit de Băsescu. Rusia este partener strategic cu NATO în 2008-2009. În 2007 cred că a început această relație. Vine Medvedev, noul președinte la început de 2009, au făcut rocada. (…) 2009 este primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, mai deschis decât Putin. Merkel a trădat interesele Germaniei vorbind cu Putin și cu Rusia? Occidentul, americanii au o problemă cu Rusia din 2008-2009? Avem astăzi o problemă cu Rusia. Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie, al unui potențial viitor președinte, la un vecin important cu care Occidentul avea o relație cu constructivă și de parteneriat vi se pare o problemă? (…) M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o țară, se duce într-o vizită exploratorie, se vede cu adjunctul consilierului de securitate națională al lui Medvedev și discută despre lucruri privind relația bilaterală pentru a fi sigur că această relație se poate dezvolta în condiții normale”, a spus Mircea Geoană.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale a precizat că „el și campania mea” au suportat costurile pentru deplasare.

„Ce s-a întâmplat în 2009 este un lucru normal”, a mai spus Geoană, susținând că a fost singura vizită și „documentată de Ministerul de Externe”.

Fostul secretar general adjunct al NATO s-a arătat deranjat că este chestionat despre un eveniment petrecut în urmă cu 15 ani, înainte de campania pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Întrebat de ce nu a spus din propria inițiativă despre călătoria la Moscova, Geoană a răspuns: „De ce să anunț public? Toate lucrurile se fac public în lumea asta? Nu aveți niciun pic de înțelegere despre cum se joacă jocul ăsta mare?”.

„Statul român știe despre aceste deplasări”, a mai declarat Geoană, care a adăugat că „sunt și vizite discrete” și că „nu e nimic de ascuns”.

„În această vizită discretă am vorbit instituțional despre relația bilaterală și despre ce se poate întâmpla în viitor. Am insistat pentru tezaurul românesc, am vorbit despre Republica Moldova, am vorbit despre interesele legitime ale României în Republica Moldova. Asta face un profesionist și un lider.”

Fostul numărul 2 al NATO a mai precizat că alianța militară nu l-a întrebat despre vizita la Moscova din 2009 „pentru că am trecut pentru toate filtrele de verificare pe care și le poate imagina cineva”.

În 2005, Mircea Geoană a câştigat şefia PSD învingându-l chiar pe fondatorul partidului, Ion Iliescu. A condus partidul timp de cinci ani. După alegerile prezindențiale din 2009 a pierdut cârma formațiunii politice în fața lui Victor Ponta.

HotNews.ro a dezvăluit că Geoană a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizită privată la Moscova, unde s-a întâlnit în secret cu unul dintre consilierii președintelui Medvedev, potrivit unor surse politice.

Conform surselor citate, întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România, despre care presă a scris că ar fi ex-ofițer GRU.

Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legătură cu liderul PSD. Inițial, Viorel Hrebenciuc și Cozmin Gușă au declarat că nu știu nimic despre vizită privată făcută de Geoană la Moscova.

După câteva ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a confirmat că Geoană a efectuat pe 27 aprilie o vizită privată la Moscova, dar spunea că nu știa cu cine s-a întâlnit liderul PSD, ce a discutat și cât a durat vizita.

INTERVIURILE HotNews.ro