Sari direct la conținut

Polonia începe construirea fortificațiilor la granița cu Rusia și Belarus. Proiect ambițios al Varșoviei

HotNews.ro
Polonia începe construirea fortificațiilor la granița cu Rusia și Belarus. Proiect ambițios al Varșoviei
Militari polonezi Foto: Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia

Polonia va începe construirea primelor elemente din liniile fortificate de apărare de la granița cu Rusia și Belarus până la finele anului 2024, a anunțat ministrul adjunct al Apărării de la Varșovia, citat de Reuters.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia în 2022, Varșovia a anunțat în luna mai că va cheltui 2,6 miliarde de dolari pentru amplasarea la granițele de nord și est cu fortificații, sisteme de supraveghere, recunoaștere și anti-dronă până la sfârșitul anului 2028 pentru a descuraja adversarii sau să contribuie la respingerea unui eventual atac.

„În următoarele trei săptămâni, vom fi capabili să facem primele teste ale elementelor Scutului de Est pe poligoanele de antrenament ale armatei poloneze, iar anul acesta vom începe construirea lor pe granițele de est și de nord”, a declarat Cezary Tomczyk, într-o conferință de presă.

El a spus că proiectul va fi dezvoltat în cooperare cu Lituania, Letonia și Estonia, precum și armata britanică.

Războiul din Ucraina a determinat să crească cheltuielile de apărare la 4,2% din PIB în 2024 și să le planifice la 4,7% în 2025. Ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a fost întrebat, la aceeași conferință de presă, cu privire la fondurile pentru apărare dincolo de 2025, iar acesta a spus că trendul crescător ar trebui menținut.

Ministrul a afirmat că recenta escaladare a violențelor din Orientul Mijlociu are consecințe negative pentru Polonia. „Creeză pericolul ca ochii lumii, inclusiv ai Statelor Unite, să fie ațintiți asupra acelei regiuni și nu asupra Ucrainei, ceea ce nu este bine pentru noi”, a explicat Kosiniak-Kamysz.

INTERVIURILE HotNews.ro