Sari direct la conținut

Hamas salută „atacul glorios” din 7 octombrie împotriva Israelului

HotNews.ro
Luptători Hamas, Foto: Murtadha Al-Sudani / AFP / Profimedia
Luptători Hamas, Foto: Murtadha Al-Sudani / AFP / Profimedia

Mişcarea Hamas a salutat duminică atacul „glorios” pe care l-a întreprins pe 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, într-un mesaj video difuzat în ajunul marcării unui an de la acest atac care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, informează Agerpres.

Atacul „glorios din 7 octombrie a distrus iluziile pe care şi le crease inamicul, convingând lumea şi regiunea de superioritatea şi de presupusele sale capacităţi”, a declarat în acest mesaj un membru al mişcării islamiste palestiniene, Khalil al-Hayya, aflat în Qatar.

Pe 7 octombrie 2023, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a desfăşurat un atac fără precedent în Israel, cel mai amplu de la crearea acestei ţări, în 1948. Atacul s-a soldat cu 1.205 morţi, în mare parte civili, potrivit unei numărători a AFP bazate pe cifrele israeliene, inclusiv ostatici care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.

În acea zi de Sabat, sute de oameni înarmaţi din mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului plecând din Fâşia Gaza. Ei au ucis oameni la întâmplare pe străzi, în case din mai multe oraşe şi kibbutz-uri sau la un rave-party.

Ca represalii, Israelul promite să anihileze Hamas în Gaza. Acest război, aflat încă în desfăşurare, a provocat peste 41.000 de morţi, în mare parte civili, potrivit cifrelor difuzate de guvernul Hamas din Gaza, şi a creat o criză umanitară majoră pe teritoriul palestinian.

Conflictul israeliano-palestinian a fost generat dintotdeauna de spirite încinse, dar amploarea pe care a luat-o din 7 octombrie 2023 alimentează divizările şi ura în întreaga lume: manifestaţii virulente, polarizare extremă şi o explozie a actelor antisemite, până în punctul în care oficiali europeni şi americani au evocat recent la ONU „un tsunami de antisemitism” în ultimul an.

INTERVIURILE HotNews.ro