Sari direct la conținut

Primar proaspăt ales, asasinat și decapitat. Capul edilului, lăsat pe o mașină, în Mexic

HotNews.ro
Primar proaspăt ales, asasinat și decapitat. Capul edilului, lăsat pe o mașină, în Mexic
Primarul orașului mexican Chilpancingo a fost asasinat și decapitat. Sursă foto: Jesus GUERRERO / AFP / Profimedia

Alejandro Arcos Catalan, primarul oraşului mexican Chilpancingo, a fost asasinat duminică, iar capul lui a fost lăsat pe plafonul unui automobil, informează oficiali citaţi de AFP şi Reuters.

Edilul în vârstă de 43 de ani îşi preluase abia de şase zile mandatul în capitala statului Guerrero din sudul Mexicului, scrie Agerpres.

„Condamn energic uciderea (…) confirmată de parchetul general al statului. Pierderea sa îndoliază toată societatea din Guerrero şi ne umple de indignare”, a scris pe X guvernatoarea Evelyn Salgado, reprezentantă a partidului de stânga Morena (Mişcarea pentru Regenerare Naţională), aflat la guvernare.

Preşedintele Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, de opoziţie), Alejandro Moreno, a semnalat şi el crima, tot fără a se referi la decapitare.„”L-au asasinat pe primarul nostru din Chilpancingo, Alejandro Arcos, iar în urmă cu numai trei zile, pe secretarul aceleiaşi primării, Francisco Tapia. Erau în funcţii de mai puţin de o săptămână”, a declarat el, descriind în mediile sociale cele două victime drept „oficiali tineri şi cinstiţi care doreau progresul comunităţii lor”.

Despre decapitare au informat însă mai multe site-uri, cum ar fi Jornada, apropiat de putere, sau Reforma, care critică frecvent guvernul. Imaginile cu capul lui Arcos pe o camionetă au circulat pe WhatsApp.

Procuratura din Guerrero a confirmat că anchetează asasinatul.

Statul respectiv este cunoscut ca unul din cele mai periculoase pentru aleşii locali şi pentru jurnalişti – chiar „neguvernabil”, potrivit lui Moreno, care a cerut ca ancheta să fie preluată de procuratura naţională.

Arcos Catalan câştigase în 2 iunie alegerile municipale din oraşul cu peste 280.000 de locuitori, pe lista alianţei de opoziţie PRI-PRD (Partidul Revoluţiei Democratice)-PAN (Partidul Acţiunea Naţională).

Asasinatul a avut loc la numai cinci zile după învestirea noii preşedinte a Mexicului, Claudia Sheinbaum, care urmează să îşi prezinte marţi planul de securitate naţională.

INTERVIURILE HotNews.ro