Sari direct la conținut

Robert Fico anunță că nu va accepta niciodată aderarea Ucrainei la NATO cât timp va conduce guvernul slovac

HotNews.ro
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Conducerea NATO dorește ca Ucraina să adere la alianța militară după încheierea războiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, însă declarația premierului slovac Robert Fico evidențiază dificultățile politice care pot apărea în urmărirea acestui obiectiv, relatează Politico. Pentru aderearea unui stat la NATO este nevoie de unanimitate.

„Cât timp conduc guvernul slovac, voi îndemna parlamentarii care sunt sub controlul meu ca președinte al Smer (nr. formațiunea de guvernământ) să nu accepte niciodată aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat duminică premierul slovac.

Mandatul lui Robert Fico în fruntea guvernului de la Bratislava este programat să se încheie în 2027.

Declarațiile premierului slovac o vin la scurt timp după ce Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a afirmat că „Ucraina este mai aproape de de NATO decât a fost vreodată, vom continua pe acest drum până veți deveni membru al alianței noastre”.

Tratatul fondator al NATO din 1949 prevede că orice membru nou trebuie să primească aprobarea unanimă a tuturor membrilor alianței. Aderarea Suediei, ultimul membru NATO, a fost întârziată aproximativ un an și zece luni de către Turcia și Ungaria.

După câștigarea alegerilor în toamna anului trecut, Robert Fico a schimbat politica Bratislavei și a refuzat să mai sprijine Ucraina. El a promis să „nu mai trimită niciun glonț” la Kiev și, alături de premierul maghiar Viktor Orban, s-a apropiat de Moscova.

Joi, Fico a promis „să facă totul posibil pentru reînoirea relațiilor economice și de bază cu Rusia”. Duminică, el a spus că va vizita Moscova cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în mai 2025, dacă va fi invitat. Anterior, el a afirmat că sacrificiul rușilor au ajutat la eliberarea Slovaciei de naziști.


INTERVIURILE HotNews.ro