Sari direct la conținut

VIDEO Uraganul-monstru Milton atinge Mexicul înainte de a lovi Florida, zonă deja devastată de uraganul Helene. De ce este Milton neobișnuit

HotNews.ro
VIDEO Uraganul-monstru Milton atinge Mexicul înainte de a lovi Florida, zonă deja devastată de uraganul Helene. De ce este Milton neobișnuit
Uraganul Milton. FOTO: NOAA/ZUMA Press Wire/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Milton a avansat de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore, iar traiectoria sa este de asemenea neobișnuită, spun oficialii și experții citați de Reuters.

Uraganul Milton, în prezent de categoria 4, era așteptat să crească în intensitate marți, amenințând Peninsula Yucatan din Mexic în drumul său spre Florida, unde peste un milion de persoane au primit deja ordin de evacuare.

Coasta de vest a Floridei, o zonă dens populată, încă afectată de uraganul Helene de acum mai puțin de două săptămâni, se pregătește de sosirea lui Milton miercuri.

Centrul Național pentru uragane al SUA a estimat că furtuna ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni.

Cu vânturi de 250 km/h, Milton a fost retrogradat de la categoria 5 la categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, potrivit ultimului aviz al Centrului Național pentru Uragane din SUA, emis marți dimineață.

Deși sunt așteptate și alte fluctuații de intensitate, se preconizează că Milton va rămâne un uragan extrem de periculos până la atingerea țărmului în Florida, potrivit autorităților americane. Oficialii așteaptă pagube catastrofale, inclusiv întreruperi de curent care ar putea să dureze zile întregi.

Centrul pentru uragane a prognozat de asemenea valuri de furtună de 3 până la 4,5 metri de-a lungul unei porțiuni de coastă la nord și la sud de Tampa Bay.

Un uragan neobișnuit

Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Milton a avansat de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore – una dintre furtunile cu cea mai rapidă intensificare înregistrată vreodată în Oceanul Atlantic, a anunțat Centrul pentru uragane.

Traiectoria sa de la vest la est a fost, de asemenea, neobișnuită, deoarece uraganele din Golf se formează de obicei în Marea Caraibelor și ajung la țărm după ce călătoresc spre vest și se întorc spre nord.

„Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului, să se îndrepte spre est și să ajungă pe coasta de vest a Floridei”, a declarat Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell.

„Acest lucru are implicații importante, deoarece traiectoria furtunii joacă un rol în determinarea locului în care valul de furtună va fi cel mai mare”, a spus acesta.

Milton ajunge mai întâi în Mexic

Este probabil ca Milton să rămână un uragan pe toată durata trecerii sale prin peninsula Florida.

Marți, ochiul furtunii se afla la 105 kilometri nord-nord-est de Progreso, un port mexican din apropierea capitalei statului Yucatan, Merida, și la 840 de kilometri sud-vest de Tampa, deplasându-se spre est cu 15 km/h.

Milton era așteptat să lovească marginea nordică a Peninsulei Yucatan în primele ore ale zilei de marți. În zonă se află pitorescul oraș din epoca colonială Merida, cu o populație de 1,2 milioane de locuitori, mai multe ruine mayașe populare printre turiști și portul Progreso.

În Florida, comitatele de pe coasta de vest au ordonat locuitorilor din zonele joase să se adăpostească pe terenuri mai înalte.

Pinellas County, care include St. Petersburg, a anunțat că a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a declarat că 416.000 de persoane trăiesc în zonele sale de evacuare obligatorie. Cel puțin alte șase comitate de coastă au ordonat evacuarea, inclusiv comitatul Hillsborough, care include orașul Tampa.

Cu o ultimă zi de evacuare marți, oficialii locali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele în trafic și cozile lungi la benzinării.

În acest timp, eforturile de salvare continuă în cea mai mare parte a sud-estului Statelor Unite în urma uraganului Helene, un uragan de categoria 4 care a atins Florida pe 26 septembrie, a ucis peste 200 de persoane și a provocat pagube de miliarde de dolari în șase state.

INTERVIURILE HotNews.ro