Sari direct la conținut

Burduja: Trecem la planul B în proiectul hidrocentralei Tarnița / Parteneriat cu Itochu din Japonia și EDF din Franța

HotNews.ro
Lacul Tarnița, Foto: Ciolca | Dreamstime.com
Lacul Tarnița, Foto: Ciolca | Dreamstime.com

Companiile Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

  • „La începutul mandatului meu am scos de la sertar proiectul și am mandat conducerea SAPE să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate (SF). SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului.
  • Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România și energia României nu mai au timp să aștepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acestei țări și a viitoarelor generații.
  • Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”, a scris Burduja pe Facebook..

Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei, a susținut oficialul guvernamental.

El a afirmat că Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectul este cel mai important pentru sistemul energetic românesc, vechi de 50 de ani, ignorat şi pasat de la un an la altul, deşi contribuie substanţial la securitatea sistemului energetic, la preţuri corecte şi, nu în ultimul rând, la producţia de energie curată şi stocarea de mari dimensiuni.

EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați.

ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României, se mai arată în postarea ministrului.

UPDATE / SAPE: Licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarnița nu este finalizată. Comisia încă analizează ofertele

Pe de altă parte, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), compania din subordinea Ministerului Energiei care s-a ocupat de licitația pentru proiectul Tarnița Lăpuștești, susține că licitația nu este finalizată, iar comisia de evaluare încă nu a terminat analiza ofertelor celor care s-au înscris.

  • „În prezent, Comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești” nu a finalizat analiza și, în consecință, nu este publicat în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice (SICAP) un raport privind rezultatul evaluării.
  • Reamintim, prima procedură de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarnița, pentru care și-au manifestat, inițial, interesul 16 ofertanți, a fost anulată automat, la sfârșitul anului trecut, de către SICAP, deoarece, potrivit unui anunț postat pe platformă, ”la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronică, după caz”.
  • Respectând reglementările în vigoare, SAPE a reluat licitația, la mijlocul lunii ianuarie 2024, adaptând caietul de sarcini pentru a-l face mai accesibil și flexibil. După mai multe cereri de amânare venite din partea posibililor ofertanți, la mijlocul lunii iunie, la termenul limită, au fost depuse două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate.
  • Comisia de evaluare, din care fac parte specialiști în achiziții publice, drept și economie din cadrul SAPE, dar și experți din domeniul hidroenergetic, angajați special de către companie pentru această licitație, analizează ofertele depuse cu rigurozitatea impusă de legislație și de importanța obiectivului de investiții, având în vedere complexitatea proiectului și a documentației tehnice.
  • Până la finalizarea acestei analize nu se poate publica pe SICAP raportul procedurii, care este întocmit de către comisia de evaluare. SAPE respectă întocmai întreaga legislație în vigoare”, se arată într-un comunciat.

SAPE mai precizează că susține cu tărie proiectul hidroenergetic Tarnița – Lăpuștești, considerându-l o necesitate și o oportunitate strategică pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, precum și pentru companie. Acest proiect are potențialul de a contribui semnificativ la securitatea energetică atât a țării, cât și a întregii regiuni, precum și la sustenabilitatea resurselor noastre.

„Imediat ce comisia de evaluare va finaliza analiza, vom comunica oficial rezultatul și decizia finală”, mai spun reprezentanții SAPE.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro