Un director din Ministerul Energiei explică de ce nicio companie nu este interesată de hidrocentrala Tarnița, „proiectul de suflet” al lui Burduja
Realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești costă prea mult și nu se justifică prețul, spune Cristian Ilie, director de Eficiență Energetică în Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a declarat această hidrocentrală ca fiind proiectul său de suflet și a încercat de două ori să atribuie o licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate, însă nimeni nu a venit până acum să depună oferte.
Eficiența unei astfel de instalații este destul de redusă: 35-40%, a afirmat, joi, Cristian Ilie, într-o conferință organizată de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
„El a fost inclus în 2018-2019 pe lista celor 22 de proiecte naționale în parteneriat public-privat, promovate în diverse țări, în Statele Unite, în Dubai, în Emirate, unde s-au căutat investitori. Problema este acest return of investment, unui investitor trebuie să-i garantezi că-și va recupera investiția. El când investește, trebuie să știe sigur că într-un număr de ani își recuperează banii cu un mic profit.
Chiar noi am încercat să reinițiem studiul de fezabilitate, domnul ministru Burduja, de fapt, dar nu a venit nimeni până acum”, a amintit Ilie.
Proiectul prevede realizarea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, care ar funcționa ca un fel de baterie pentru sistemul energetic național. Când producția de energie, în special regenerabilă, este mare, hidrocentrala ar fi fost folosită pentru a consuma energie ridicând apa într-un lac superior.
În noiembrie, Sebastian Burduja spunea: „Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susţineţi, este Tarniţa-Lăpuşteşti. Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit”.
În luna ianuarie, după ce prima încercare de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate a eșuat, întrucât nimeni nu a depus o ofertă, SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) a reluat procedura, care este momentan în desfășurare.
Termenul de depunere a ofertelor este 30 mai 2024.
Valoarea estimată a contractului este de 17,5 milioane de lei.