Sari direct la conținut

Prima reacție a lui Ciolacu după scandalul Nordis: Modificăm legislația. Laura Vicol nu va candida la parlamentare

HotNews.ro
Prima reacție a lui Ciolacu după scandalul Nordis: Modificăm legislația. Laura Vicol nu va candida la parlamentare
Președintele PSD Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos / George Călin

„Cred că ar trebui intervenit legislativ”, a declarat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, la solicitarea jurnaliștilor de a comenta investigația Recorder privind proiectul imobiliar Nordis, „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel”. Ciolacu a mai anunțat că Laura Vicol nu va mai candida la parlamentare.

„Am avut o discuție cu colegii mei ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla. (…) O să vedeți, am luat legislația din Franța, și din Gemrnia, am făcut un grup de lucru la Parlament cu domnul Simonis și o să vină cu o propunere legislativă. În Franța, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc pe care nu l-ai construit. Sau se merge pe sistemul de asigurare. Mi se pare normal să modificăm legislația în acest sens”, a spus premierul.

Acesta a mai precizat că Laura Vicol nu va candida pe nicio listă la viitoarele alegeri parlamentari. „Doamna Vicol nu și-a exprimat dorința de a candida și niciun președinte de organizație nu a venit până acum să propună pe listă”, a afirmat Ciolacu.

Laura Vicol-Ciorbă este soția lui Vladimir Ciorbă, asociatul principal al Nordis. Laura Vicol este deputat PSD și-a depus demisia, marți, din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

Cum o lăuda Ciolacu pe Vicol: „Nici coruptă, nici neprofesionistă”

Ciolacu susține că nu a existat nicio modificare legislativă care să o avantajeze pe Laura Vicol în vreo afacere.

În octombrie 2020, când a fost propusă pe lista de parlamentare, de către de organizaţia Dolj, Ciolacu spunea despre Laura Vicol că nu a auzit să fie „nici coruptă, nici neprofesionistă

În decembrie 2021, la numirea ei ca șef al Comisiei Juridice, Marcel Ciolacu afirma că nu are „nicio problemă cu doamna Vicol în ceea ce priveşte profesionalismul dânsei”. „Dimpotrivă am văzut multe propuneri legislative foarte bine făcute”, spunea atunci Ciolacu.

Dacian Cioloş, președinte USR în acea perioadă, le solicită liderilor PNL şi PSD „să o retragă imediat pe avocata interlopilor, Laura Vicol, de la şefia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor”.

Proiectul Nordis, afacerea unui clan politico-imobiliar

Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluția acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, arată Recorder într-o investigație publicată luni.

În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. Folosind campanii de marketing agresive și speculând slăbiciuni majore din legislația românească, Nordis a încasat sume uriașe în avans de la oameni care, deși le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise, arată investigația Recorder.

Recorder a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.

România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile românești le permit acestor firme să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricție cu privire la cheltuirea acestor bani și nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienți în caz de forță majoră.

Prin comparație, în Franța nu se poate încasa un avans inițial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcției, iar dezvoltatorii sunt obligați să încheie asigurări care îi protejează pe clienți.

Legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel.

Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soțului său să derulează toată această schemă frauduloasă.

INTERVIURILE HotNews.ro