Sari direct la conținut

VIDEO Viktor Orban cere schimbare în UE, Von der Leyen îl atacă pentru prietenia cu Putin / Dispută virulentă în Parlamentul UE: imnul antifascist Bella Ciao s-a auzit în plen

HotNews.ro
VIDEO Viktor Orban cere schimbare în UE, Von der Leyen îl atacă pentru prietenia cu Putin / Dispută virulentă în Parlamentul UE: imnul antifascist Bella Ciao s-a auzit în plen
Ursula von der Leyen ascultă discursul lui Viktor Orbán în Parlamentul UE. FOTO: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

Liderul guvernului de la Budapesta și președinta Comisiei Europene s-au ciocnit într-o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema Ucrainei, a reformei UE și a democrației în Ungaria, scriu Reuters și Politico.

Premierul maghiar Viktor Orban a făcut miercuri un apel la „schimbare” în UE, într-un discurs rostit în Parlamentul European, unde a fost întâmpinat de proteste care au acuzat regresele democratice din Ungaria

Liderul naționalist a venit la Strasbourg pentru a prezenta prioritățile președinției rotative a Consiliului UE, pe care Ungaria o deține până la sfârșitul lunii decembrie.

„Uniunea Europeană trebuie să se schimbe”, iar președinția ungară „vrea să fie catalizatorul acestei schimbăr”, le-a spus el eurodeputaților.

Înainte ca Orban să vorbească în hemiciclu, eurodeputații de stânga și-au exprimat opoziția la adresa politicilor sale. „Fără bani pentru corupție”, scria pe o pancartă afișată de stânga radicală, cu referire la fondurile europene destinate Ungariei și parțial înghețate din motive legate de statul de drept.

Social-democrații au afișat de asemenea pancarte pe care scria „Democrații împotriva autocraților”.

La sfârșitul discursului său, cântecul antifascist Bella Ciao a fost auzit pentru scurt timp într-o parte a hemiciclului, înainte de o intervenție a președintei Parlamentului Roberta Metsola. „Acesta nu este Eurovision”, a spus malteza.

Von der Leyen amintește de revolta din 1956

Dar unul dintre cele mai dure discursuri împotriva lui Viktor Orban l-a avut chiar președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Ungaria pune în pericol securitatea europeană, a declarat ea, într-un discurs neobișnuit de tranșant în care a criticat relațiile Budapestei cu Rusia și China.

Von der Leyen a acuzat reticența Budapestei de a se alătura partenerilor UE pentru a ajuta Ucraina împotriva invaziei Rusiei și deciziile sale de consolidare a legăturilor cu Moscova și Beijing.

„Lumea a fost martoră la atrocitățile războiului Rusiei. Și totuși, există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat”, a declarat von der Leyen.

„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe pofta de putere a lui (președintele rus Vladimir) Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei. Așa că vreau să îi întreb: i-ar fi învinovățit vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”, a spus ea.

În replică, Orban s-a declarat „surprins” de discursul lui von der Leyen și a respins orice paralelă între revolta Ungariei din 1956 împotriva opresiunii sovietice și lupta Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul. El și-a repetat apelul pentru o încetare a focului în Ucraina.

Orbán a adăugat că Comisia a devenit „o armă politică” în loc să fie neutră și să se concentreze pe protejarea tratatelor UE.

Contre pe tema migrației

Von der Leyen și-a continuat atacul la adresa lui Orbán abordând problema migrației, un subiect preferat al premierului ungar, care a susținut cu o zi mai devreme, într-o conferință de presă, că țara sa este una dintre singurele care luptă pentru a ține migranții fără documente în afara UE.

„V-am auzit cuvintele”, a continuat von der Leyen, „ați spus că Ungaria protejează frontierele și că infractorii sunt închiși în Ungaria. Cum se potrivește acest lucru cu faptul că anul trecut autoritățile au eliberat din închisoare traficanți și contrabandiști condamnați înainte de a-și încheia pedeapsa?”.

Ea a profitat de ocazie pentru a critica iarăși decizia recentă a Ungariei de a permite poliției chineze să patruleze în interiorul țării, precum și relaxarea din această vară a cerințelor de viză pentru cetățenii ruși, pe care a numit-o un „risc de securitate” pentru toate țările UE.

„Aceasta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, ci o ușă deschisă pentru interferența străină”, a spus von der Leyen.

Orban vrea o nouă strategie pentru Ucraina

Marți, în fața presei de la Strasbourg, Viktor Orban se dezlănțuise deja împotriva „elitelor europene de stânga și de centru”, subliniind din nou apropierea de Donald Trump și pledând pentru o „nouă strategie” privind Ucraina prin comunicarea „directă” cu Moscova.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban și-a consolidat controlul asupra puterii, restrângând în același timp drepturile opoziției, și s-a confruntat în repetate rânduri cu Bruxelles-ul pe tema migrației și a statului de drept.

În iulie, Comisia Europeană a publicat un raport în care afirmă că Ungaria nu respectă standardele democratice ale UE, în special în ceea ce privește corupția, finanțarea politică, conflictele de interese și independența mass-media.

În cel mai recent episod al conflictului dintre Budapesta și Bruxelles, Comisia a anunțat joi că va trimite Ungaria în fața instanțelor europene cu privire la legea sa privind „suveranitatea”.

INTERVIURILE HotNews.ro