Sari direct la conținut

Premierul Slovaciei Robert Fico îi numește pe jurnaliști „ticăloși însetați de sânge” și îi amenință cu măsuri restrictive

HotNews.ro
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia

Prim-ministrul Slovaciei i-a atacat pe jurnaliștii de la principalele instituții de presă și i-a amenințat cu noi măsuri restrictive, inclusiv cu înființarea unui organism național de supraveghere a presei, despre care criticii spun că echivalează cu un instrument de cenzură, scriu Politico și The Slovak Spectator.

Robert Fico s-a enervat marți, în cadrul unei conferințe de presă, după ce unul dintre jurnaliștii prezenți l-a întrebat despre tensiunile din coaliția sa de guvernare. Întrebarea viza criticile formulate la adresa guvernului de președintele slovac Peter Pellegrini, fost lider al partenerului de coaliție Hlas.

„Din prima zi a rezultatelor parlamentare, nu ne-ați lăsat nici măcar un minut. V-ați îndreptat împotriva noastră ca niște ticăloși însetați de sânge”, a declarat Fico. El a vorbit despre principalele instituții media slovace independente Denník N, Denník Sme și Aktuality.sk, care au criticat guvernul și cu care a încetat orice comunicare.

„Vă citiți articolele după ce le scrieți? Nu cred că o faceți. Este ură pură. Sunteți posedați de diavol”, a continuat Fico, care a dat vina pe jurnaliști pentru atacul din mai, în care un bărbat înarmat l-a împușcat în stomac.

„Vreți doar rău, rău și iar rău, de aceea atmosfera (din societate) este așa”, a spus premierul, citat de Politico.

El a trecut apoi la enumerarea diferitelor măsuri pe care guvernul le-ar putea lua împotriva presei, care, în opinia sa, „face ce vrea, fără nicio responsabilitate” în țară.

El a declarat că susține ideea înființării unei autorități media naționale și a unor sancțiuni pentru jurnaliștii care nu corectează articolele eronate, adăugând că toți jurnaliștii ar trebui să urmeze cursuri de recalificare.

„Un efort de a cenzura și limita mass-media care există poate doar în Coreea de Nord”

Politicienii din opoziție au reacționat cu indignare.

„Ideea unei autorități media naționale care să controleze jurnaliștii nu este altceva decât un efort subtil voalat de a cenzura și limita mass-media, care există poate doar în Coreea de Nord”, a declarat deputata Zora Jaurová din partea partidului de opoziție Slovacia progresistă.

„Este cu mult peste măsură ca prim-ministrul să se refere la jurnaliști ca la niște ‘ticăloși însetați de sânge’, într-un moment în care societatea este divizată de ura pe care el și acoliții săi au răspândit-o în ultimii ani”, a declarat președinta formațiunii Za ľudí (Pentru popor), Veronika Remišová, într-o postare pe Facebook.

Presa slovacă a fost sub presiune de când Fico a venit la putere pentru a patra oară, în toamna anului trecut. Actualul său guvern a desființat radiodifuzorul public RTVS și l-a înlocuit cu Televiziunea și Radioul slovac (STaR), despre care apărătorii libertății de exprimare și instituțiile UE se tem că ar putea fi doar o portavoce a coaliției de guvernare.

În 2018, în timpul celui de-al treilea mandat de prim-ministru al lui Fico, jurnalistul de investigație Ján Kuciak și logodnica acestuia, Martina Kušnírová, au fost asasinați. Tragedia a șocat Slovacia și a declanșat cele mai mari proteste din țară de la căderea regimului comunist în 1989, proteste care au dus în cele din urmă la demisia lui Fico.

INTERVIURILE HotNews.ro