Sari direct la conținut

DNA trimite în judecată membrii unei rețele care a obținut ilegal 24 de terenuri din București, aflate în proprietatea statului

HotNews.ro
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
DNA, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Un lot de nouă persoane au fost trimise în judecată de către DNA într-un dosar în care acestea sunt acuzată că au contribuit, sub diferite forme, la atribuirea ilegală a 24 de terenuri aflate în proprietatea statului, de pe urma cărora au obținut peste 4.000.000 euro.

Patru dintre persoanele acuzate sunt puse sub control judiciar, procurorii acuzându-i de constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani, complicitate la uz de fals, instagare la fals intelectual și spălare de bani. Ceilalți cinci vor fi judecați în stare de libertate.

Faptele au fost comise în perioada 2014-2023 când persoanele au obținut sau au contribuit la obținerea a 24 de terenuri din București, majoritatea în Sectorul 1. Inițial, grupul infracțional a fost constituit de trei persoane.

„Inculpaţii ar fi identificat iniţial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea şi folosirea unor sentinţe civile judecătoreşti false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în faţa notarilor publici şi a altor instituţii de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceştia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietăţii şi înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.

Sentinţele respective ar fi fost redactate de către inculpaţi pe numele unor persoane cu o situaţie materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor şi cărora li s-ar fi indicat şi ce anume să declare în faţa autorităţilor referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora”, se spune într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

După obținerea frauduloasă a dreptului de proprietate, terenurile au fost vândute printr-un circuit complex de spălare a banilor, fiind obținuți astfel peste 4.000.000 de euro.

Primăria București este parte civilă în procesul penal, care se va judeca la Tribunalul București.

Cercetările continuă într-un dosar separat pentru a se stabili identitatea şi forma de vinovăţie cu care a acţionat fiecare dintre funcţionarii implicaţi în procesul de obţinere ilegală a proprietăţilor menţionate în dosar, precizează DNA.

INTERVIURILE HotNews.ro