Sari direct la conținut

UE va acorda Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro. Credit garantat cu veniturile generate de active rusești

HotNews.ro
UE va acorda Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro. Credit garantat cu veniturile generate de active rusești
Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru un împrumut destinat Ucrainei şi convenit în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 de susţinere a Kievului în faţa invaziei ruse, transmite Reuters, citând surse diplomatice.

Statele membre ale grupului G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) au decis în luna iunie să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei.

Planul G7 are de asemenea în vedere folosirea în beneficiul Ucrainei a veniturilor produse de activele ruseşti îngheţate, iar în împrumutul ce va fi oferit Kievului de UE se regăsesc şi sume preluate din aceste venituri.

Statele UE au stabilit în luna mai ca 90% din aceste venituri să fie folosite pentru ajutorul militar destinat Kievului, iar diferenţa de 10% pentru ajutoare de altă natură de asemenea pentru Ucraina.

Fără noul împrumut de 35 de miliarde de euro, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de când a început războiul cu Rusia în februarie 2022 şi până în septembrie 2024 o asistenţă totală de circa 118 miliarde de euro, ca ajutor militar şi economic, potrivit comisarului european Valdis Dombrovskis. (Agerpres)

INTERVIURILE HotNews.ro