Sari direct la conținut

Public Record: Garda de Mediu a cumpărat camere video de bord de patru ori mai scumpe. Achiziția, cu bani din PNRR

HotNews.ro
Public Record: Garda de Mediu a cumpărat camere video de bord de patru ori mai scumpe. Achiziția, cu bani din PNRR
Comisarii Gărzii de Mediu, Foto: Facebook / Garda Naţională de Mediu

Garda Națională de Mediu a cumpărat la sfârșitul anului 2023, prin licitație, 271 de camere video de bord pentru mașinile cu care comisarii se deplasează în misiuni de inspecție și control. Pentru fiecare cameră, instituția a plătit 5.018 lei, un preț de patru ori mai mare față de aceleași produse pe care firma care le-a livrat vinde pe piață, dezvăluie publicația de investigații Public Record.

Jurnaliștii de la Public Record spun că au descoperit că firma care le-a livrat vinde același tip de cameră cu 1.190 lei bucata pe eMAG.

Camerele au fost cumpărate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul  „Tranziția Verde”, componenta  „managementul deșeurilor”.

Cum s-a făcut achiziția

Licitația pentru achiziția celor 271 de camere a fost lansată în septembrie 2023. La acel moment, Garda de Mediu aproxima că o să cheltuiască în jur de 11.800 de lei pentru o singură cameră.

Experții din domeniu consultați de Public Record spun că un document cheie pentru lansarea unei proceduri de achiziție publică – caietul de sarcini – conține un detaliu care ridică semne de întrebare.

Potrivit acestora, specificațiile tehnice solicitate de Garda de Mediu în licitație sunt aceleași cu cele pe care le-au primit ca ofertă din partea ambelor firme care au participat la procedură.

Cu alte cuvinte, Garda de Mediu a cerut de pe piața liberă exact aceleași camere video pentru care a primit oferte.

„Nu se întâlnește prea des o situație în care ofertanții să oferteze exact același produs cu exact aceleași caracteristici. Asta poate să ducă la ideea că cerințele din caietul de sarcini au fost stabilite astfel încât doar un anumit produs să le îndeplinească. Ar fi interesant să vedem punctul de vedere al unui specialist din domeniul IT care să analizeze cerințele privind caracteristicile tehnice și care ar putea să identifice mai clar dacă este vorba de o simplă coincidență sau de manipularea achiziției”, a explicat Valeria Tudora, consultantă în achiziții publice cu o experiență de peste zece ani.

Ce firmă a câștigat contractul

Potrivit documentelor din dosarul de achiziție, au depus oferte două firme:

  • D.O. Security a oferit varianta de cameră video Veho Muvi KZ-2 Drive Cam, cu card micro SD și alimentator auto, la prețul de 8.726 lei. 
  • As Computer Craiova a oferit aceeași cameră, fabricată de același producător, dar la prețul de  5.018 lei.

Ambele oferte au fost declarate conforme, dar a câștigat As Computer Craiova SRL pentru că a ofertat camere cu preț mai mic. Contractul a fost semnat pe 15 decembrie 2023.

As Computer Craiova SRL, înființată în 1994 la Craiova, se ocupă de comerţul cu calculatoare, echipamente periferice şi software. Este deținută de Carmen Crâng-Foamete și Dan Dumitrescu. Până acum a încasat din contracte publice aproape 1.7 milioane de euro, notează sursa citată.

Citește materialul integral pe Public Record

INTERVIURILE HotNews.ro