Sari direct la conținut

Excentricul dirijor Leif Segerstam, care spunea că e un „Iisus la muzicii”, a murit la vârsta de 80 de ani

HotNews.ro
Excentricul dirijor Leif Segerstam, care spunea că e un „Iisus la muzicii”, a murit la vârsta de 80 de ani
Dirijorul Leif Segerstam: HERMANN WOESTMANN / AFP / Profimedia

Dirijorul finlandez Leif Segerstam, care a condus orchestre din întreaga lume, a compus peste 370 de simfonii şi se autointitula „Iisus-ul muzicii”, a decedat la vârsta de 80 de ani, au relatat miercuri mass-media finlandeze, informează AFP, preluată de Agerpres.

Segerstam era cunoscut pentru stilul său de dirijat capricios şi energic, iar părul său lung şi alb, împreună cu barba, îi dădeau un aer de Moş Crăciun atunci când se afla la pupitrul orchestrelor.

Postul public finlandez YLE a anunţat decesul acestuia, citându-l pe fiul său, Jan, care a declarat că tatăl său a murit după o scurtă boală.

Leif Segerstam a condus orchestre ca dirijor invitat în întreaga lume, printre acestea numărându-se în special Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Simfonică din Toronto şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Născut într-o familie de muzicieni, acest copil-minune a învăţat să citească la vârsta de trei ani, să descifreze partituri la cinci ani şi să compună prima sa piesă la şase ani.

„Sunt aproape ca Iisus-ul muzicii”, declara el. „În lumea muzicii, deţin adevăruri la fel de preţioase precum învăţăturile lui Iisus”, explica faimosul dirijor.

Leif Segerstam dirijând Șeherezada compusă de Rimski-Korsakov
INTERVIURILE HotNews.ro