Sari direct la conținut

Fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, proiectul special al lui Dragnea, reținută. „Circuitul fictiv” pus la cale de Mariana Cotoi

HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, Mariana Cotoi, a fost reținută joi, pentru 24 de ore, alături de alte trei persoane, în dosarul DNA cu acuzații de abuz în serviciu legat de contracte încheiate cu compania înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea, anunță DNA, într-un comunicat.

Mariana Cotoi este acuzată de abuz în serviciu în formă continuată.

Ceilalți trei inculpați, P.O., M.V.A. şi N.C.E., „persoane fizice fără calitate specială, administratori ai unor societăţi comerciale”, sunt acuzați de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Mariana Cotoi şi doi din cei trei administratori urmează să fie prezentaţi astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Circuitul fictiv” creat de Mariana Cotoi


Potrivit DNA, în perioada ianuarie – decembrie 2023, Mariana Cotoi, în calitate de directoare a Casei de Comerț Unirea, „prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte”, anunţă DNA, într-un comunicat.

Astfel, Mariana Cotoi a folosit Casa de Comerţ Unirea ca un intermediar între societăţi care acţionau ca vânzător/cumpărător, „creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv şi care ar fi condus la prejudicierea societăţii comerciale de sta”. Prin aceste demersuri, Cotoi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45 de milioane de lei.

„Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacțiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor”, mai spun procurorii.

Ulterior, spune DNA, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu a recepţionat mărfurile şi nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operaţiunii, Mariana Cotoi ar fi confirmat operaţiunile semnând cele două facturi şi avizele de însoţire a mărfurilor aferente, şi chiar ar fi emis două declaraţii de conformitate privind salubritatea produselor.

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care susținea că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele. În aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea la 93 de milioane de lei.

În septembrie 2020, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea susținea că este „inadmisibil” ca în România să nu existe un lanţ de magazine în care fermierii să îşi valorifice „direct” produsele și se declara „extrem de supărat” de soarta Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”.

Daea a mai susținut că a decis înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea” pentru a lua aceste produse de la producători şi a le duce în pieţe organizate, prin magazine proprii sau altele.

INTERVIURILE HotNews.ro