Sari direct la conținut

Premieră. Administrația de la Tiraspol spune că e de acord ca referendumul pentru aderarea Moldovei la UE să se organizeze și în Transnistria

HotNews.ro
Premieră. Administrația de la Tiraspol spune că e de acord ca referendumul pentru aderarea Moldovei la UE să se organizeze și în Transnistria
Două tinere trec pe lângă un portret al cosmonautului Yuri Gagarin, pe o stradă din Tiraspol, Transnistria, noiembrie 2021. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

Administrația transnistreană, nerecunoscută de Chișinău, admite organizarea pe teritoriul regiunii a procesului de vot la referendumul constituțional din 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut pe site-ul așa-zisului „Minister al Afacerilor Externe” de la Tiraspol. 

„Pentru a obține opinia reală a tuturor transnistrenilor, considerăm că este foarte posibil să se organizeze un referendum privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul său. Desigur, acest eveniment poate fi organizat pe baza acordurilor dintre părți, cu participarea observatorilor, inclusiv a celor internaționali, și cu disponibilitatea comunității internaționale de a lua în considerare opinia populației din Transnistria”, se menționează în comunicatul autorităților de la Tiraspol.  

Precizăm că, până acum, niciun scrutin organizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău nu s-a desfășurat pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol. 

Anunțul autorităților de la Tiraspol nu menționează nimic despre alegerile prezidențiale care vor avea loc în aceeași zi cu referendumul.

În 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne la alegerile prezidențiale, dar și la referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. 

Potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău, aproximativ 90% din populația regiunii transnistrene (de aproximativ 465.000 persoane) deține cetățenia Republicii Moldova. 

UPDATE: Biroul pentru Reintegrare a reacționat la poziția administrației de la Tiraspol cu privire la referendumul privind integrarea europeană, care ar putea fi organizat și în regiunea transnistreană.

Potrivit Chișinăului, toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul de trai, sunt așteptați la scrutinul electoral prezidențial și referendumul din 20 octombrie, iar pentru cetățenii din regiunea transnistreană vor fi deschise 30 de secții de votare, în localități aflate sub controlul efectiv al autorităților constituționale.

Deschiderea unor secții de vot „în perimetrul necontrolat, acolo unde nu există nicio garanție privind siguranța procesului, nicio certitudine că nu vor fi interferențe externe ce pot prejudicia rezultatul este contrară normelor legale”, precizează Biroul pentru Reintegrare.

INTERVIURILE HotNews.ro