Sari direct la conținut

BAC 2025 în timpul cursurilor. Ligia Deca recomandă reorganizarea programului în școlile care sunt și centre de examen 

BAC 2025 în timpul cursurilor. Ligia Deca recomandă reorganizarea programului în școlile care sunt și centre de examen 
Ligia Deca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Școlile care sunt și centre de examen pentru Bacalaureat 2025 pot să reorganizeze programul elevilor care încă merg la școală în perioada probelor scrise ale examenului, a spus, luni, Ligia Deca, la Antena 1. Declarațiile vin în contextul în care examenul de BAC 2025 se organizează, în premieră, la începutul lunii iunie, când elevii care nu sunt în clase terminale încă merg la școală. 

Decizia ca probele scrise la BAC 2025 să fie date mai devreme a fost luată pentru ca absolvenții de liceu să nu dea examenul scris când temperaturile sunt ridicate, a motivat de mai multe ori ministrul Educației, Ligia Deca. 

În spațiul public hotărârea a fost criticată. 37 de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” i-au cerut Ligiei Deca, în septembrie, să modifice calendarul examenului de BAC 2025, argumentând că, în forma actuală, „examenul ar fi un fiasco”.

„Celelalte clase vor trebui să reorganizeze un pic programul”

Ligia Deca a spus luni, în acest context, că școlile care vor fi și centru de examen își pot reorganiza activitatea din 10 iunie, când încep probele scrise de BAC 2025, având în vedere că elevii care nu sunt în ani terminali încheie cursurile în 20 iunie. 

„Feedbackul pe care l-am primit a fost cel referitor la nevoia de reorganizare a activității școlare (…). Anii terminali termină mai devreme și atunci celelalte clase vor trebui să reorganizeze un pic programul acolo unde școala sau liceul este centru de examen”, a declarat, Ligia Deca, la Antena 1. 

Ea a spus că reorganizarea programului se făcea și până acum, pentru că „probele de competențe se suprapuneau cu ultima săptămână de școală, deci nu e un lucru nemaivăzut, nemaiîntâlnit”. 

La examenul de BAC 2025, probele de competențe se susțin în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025, cu mult mai devreme față de ultimii ani, când erau programate în luna iunie. 

Ligia Deca a spus și că elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2025 nu trebuie să își facă griji cu privire la timpul rămas pentru a parcurge materia din care se dau probele. 

„Se termină predarea programei mult mai devreme la clasele terminale, tocmai pentru că a exista timp de recapitulare și fixarea. Deci, eu nu mă aștept să avem probleme. De regulă, problemele nu sunt la probele de competențe, ele sunt calibrate în așa fel încât, dacă s-a parcurs cu succes școala, probele de competențe sunt promovate. Este și mai mult timp pentru a se concentra pe probele scrise, care sunt, de regulă, cele care fac diferențierea”, a mai spus Ligia Deca luni. 

Calendarul examenului de Bacalaureat 2025 

Calendarul examenului de Bacalaureat 2025, conform Ministerului Educației, va fi următorul: 

  • 27 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025: probele de competență 
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Cei care dau examenul de BAC 2025 vor putea să își vadă lucrarea înainte de a depune contestații, conform unui anunț al Ministerului Educației. 

INTERVIURILE HotNews.ro