Sari direct la conținut

„Tentative masive directe din Rusia”. Pe cine a inclus UE pe lista celor sancţionaţi pentru acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova

HotNews.ro
Evghenia Gutul alaturi de presedintele Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images
Evghenia Guțul alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni măsuri restrictive împotriva a cinci persoane şi unei entităţi responsabile pentru acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, indică un comunicat al Consiliului.

„Moldova se confruntă cu tentative masive directe din Rusia de a destabiliza ţara şi cu provocări rezultate din războiul de agresiune dus de Rusia contra Ucrainei. Aceasta este o ameninţare directă faţă de o ţară suverană, faţă de viaţa sa democratică, faţă de calea sa către Uniunea Europeană. UE va continua să furnizeze tot sprijinul pentru aspiraţiile justificate ale poporului moldovean”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, conform Agerpres.

Printre persoanele sancţionate se află Evghenia Guţul, başcană a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care este responsabilă pentru promovarea separatismului în acea regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituţională şi ameninţând suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Pe lista celor sancţionaţi se află, de asemenea, Mihail Vlah, adjunct al başcanei Evghenia Guţul şi consilier pentru relaţia cu presa, Iurii Cuzneţov, adjunct al şefului Departamentului pentru afaceri externe al regiunii Găgăuzia, şi Ilia Uzun, vicepreşedinte al comitetului executiv şi membru al Adunării Naţionale găgăuze.

De asemenea, sunt sancţionaţi Evrazia, o asociaţie neguvernamentală cu sediul în Rusia al cărei obiectiv este de a promova interesele Moscovei în străinătate, şi directoarea şi fondatoarea sa, Nelli Parutenco.

Cei vizaţi de sancţiuni vor face obiectul unei îngheţări a activelor lor din UE şi al unei interdicţii de a primi fonduri sau resurse economice, direct sau indirect.

Numărul celor vizaţi de regimul de măsuri restrictive a ajuns acum la 18 (16 persoane şi două entităţi).

INTERVIURILE HotNews.ro