Sari direct la conținut

Cine este polițistul local care l-a blocat pe Nicușor Dan la Piața Unirii: cazul Pîslă, directorul Poliției din Sectorul 4

HotNews.ro
Cine este polițistul local care l-a blocat pe Nicușor Dan la Piața Unirii: cazul Pîslă, directorul Poliției din Sectorul 4
Cristian Pîslă și Nicușor Dan - FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Polițistul local este Cristian Pîslă, directorul Poliției Locale din Sectorul 4, care, potrivit declarațiilor sale de avere, și-a luat cu credit două case și patru terenuri în perioada 2017-2019, când avea puțin peste 1.000 de euro salariu pe lună, iar soția sa nu avea niciun venit.

Luni, 14 octombrie, Nicușor Dan a apărut cu Poliția Locală a Municipiului București la lucrările din Piața Unirii. Un bărbat, la rândul lui în uniformă fosforescentă, s-a pus în fața gardului montat la miezul nopții de Primăria Sector 4. Și a anunțat că „acum sun la 112”.

„Poliția a sunat iar la 112” a titrat Digi24, într-un titlu ajuns memă pe internet, datorită paradoxului.

Captură Digi 24 ce a ajuns virală pe rețelele de socializare

Pîslă și „filiera Goleac”

Bărbatul se numește Cristian Pîslă și a fost numit șeful Poliției Locale din administrația primarului Daniel Băluță acum 3 ani, „când era prieten cu fostul director Antonio Goleac”, conform a două surse HotNews din Primăria Sectorului 4. Antonio Goleac este fiul lui Marian Goleac, „mâna dreaptă” a primarului Băluță. Goleac a fost condamnat după ce a corupt un angajat DNA, instituție care a investigat afacerile conducătorilor Primăriei Sectorului 4. 

  • Dacă vreți să susțineți platforma de jurnalism independent, Snoop, care a realizat aceste dezvăluiri, o puteți face aici.
Cristian Pîslă, director Poliția Locală Sector 4 / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Între 2017-2019, când avea salariu de 6.250 lei pe lună, Pîslă și-a luat două case și patru terenuri în comuna Berceni. E aceeași comună unde stăteau atât fostul șef – și fiu de fost șef ADP – dar și Robert Nica, din Clanul Sportivilor. Din 2022, soția sa e și ea angajată în Primărie.

Ce s-a întâmplat la Piața Unirii 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a venit luni, 14 octombrie, în Piața Unirii, cu o dispoziție de a desființa șantierul deschis de Primăria Sectorului 4 pentru refacerea Planșeului Unirii, pentru care Nicușor Dan spune că nu există autorizație. 

Poliția Locală Sector 4 a făcut scut în fața excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea, doi angajați au reclamat că au fost răniți, iar Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.

Anterior, Primarul Daniel Băluță anunțase că de luni, ora 00:00, au început lucrările de refacere a planșeului Unirii, în baza unei autorizații emise în regim de urgență de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers apoi cu Poliția Locală pentru a da jos gardurile „amplasate ilegal”, însă a fost împiedicat de angajații primăriei de sector. La fața locului a intervenit și Poliția Națională.

A bifat mai multe poziții de conducere în Primărie

„Vă atrag atenția, domnule primar general, să nu mai instigați oamenii să comită infracțiuni și ilegalități”, i-a spus Cristian Pîslă, director Poliția Locală Sector 4, lui Nicușor Dan.

Pîslă a ajuns în Primăria Sector 4 când primar era Cristian Popescu Piedone, iar Daniel Băluță era viceprimar. 

În 2013, în raportul de activitate al Primăriei Sector 4, Pîslă a reușit o promovare pe poziția de șef serviciu – Serviciul Monitorizare și Control Serviciu Comunitar. Documentul arată că acesta a promovat prin concurs.

Salariu de 6.000 lei, trei credite cu total de 642.000 lei

Evoluția sa este diversă, fiind ba șef, ba adjunct, ba director. Anii 2017-2018 sunt importanți pentru declarația de avere.

În 2012, din funcția de consilier, câștigă 11.000 de lei pe an. În 2019, el raportează, pentru 2018, 75.000 lei, adică 6.250 lei pe lună. De notat că, până de curând, Pîslă este singurul salariat din familie.

Tot atunci, între 2017 și 2019, contractează, singur, trei credite la băncile Unicredit și Idea. Total, 642.000 lei, cele două mari (464.000, respectiv 150.000 lei) având scadența în 2045.

Sunt anii în care își cumpără două case în comuna Berceni, cunoscută în Poliția Locală drept fief al familiei Goleac și al lui Robert Nica, unul dintre liderii Clanului Sportivilor.

Cei doi de mai sus erau chiar vecini pe una dintre străzile din cartierele noi ale Berceniului de Ilfov, fiind fotografiați la piscină, într-o poză publicată în Libertatea.

Goleac junior este fiul lui Marian Goleac, fost șef ADP Sector 4, actual Totul Verde, și al deputatei Nicoleta-Matilda Goleac, fost subprefect al Capitalei.

Casele lui Pîslă au 122, respectiv 100 de metri pătrați. Curțile, 300, respectiv 250 mp. În plus, Pîslă ia și două terenuri extravilane în Berceni, fiecare de câte 650 de metri pătrați.

4 terenuri și două case în Berceni, plus două apartamente la București au cei doi soți

Soția se angajează tot la Primăria Sector 4

Din 2022, după pandemie, salariul familiei crește. Aproape se triplează.

Soția lui Pîslă, Andreea, e angajată și ea în Primărie. Ea a fost și arhitect la ADP Sector 4, cu un venit anual între 16.000 și 24.000 lei.

Andreea Pîslă primește salarii de la PS4 și Totul Verde, apoi, în 2024, raportează și venituri de la Direcția Generală de Taxe și Impozite.

În total, familia Pîslă, plecată la drum cu venituri mici pe lună, ajunge în ultimul an la 186.200 lei venit net, peste 15.000 lei pe lună. 3.000 de euro pe lună/net.

Laude pentru Piedone și Băluță

La fel ca alți angajați ai Primăriei Sectorului 4, Pîslă este unul dintre cei care comentează constant laudativ la postările lui Băluță.

De exemplu, marți, 8 octombrie, el scrie „Un proiect foarte important este pe cale să fie concretizat de către Sectorul 4. Sincere felicitări Dle Primar pt tot ce ați realizat deja, dar și pt toate proiectele ce urmează a fi realizate!!!”.

În 2016, era fan Piedone: „Multă sănătate și toate gândurile de bine pt dvs și întreaga fam…”

HotNews.ro l-a căutat pe Cristian Pîslă prin intermediul biroului de presă al Primăriei Sectorului 4, dar oficialii Primăriei nu au oferit varianta unei discuții directe și rapide cu acesta. Vom reveni când vom avea punctul de vedere al șefului poliției locale Sector 4.

INTERVIURILE HotNews.ro