Sari direct la conținut

Șase soldați ruși care au dezertat, primiți în Franța: „Este pentru prima dată când o țară UE primește dezertori care nu au niciun document”

HotNews.ro
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Soldați ruși pe linia frontului din Ucraina, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Cei șase dezertori ruși au primit viză temporară în timp ce cererea lor pentru azil politic este analizată. Potrivit organizațiilor care asistă soldații care fug de pe câmpul lor, primirea lor este un semnal care ar putea impulsiona mai mulți soldați să renunțe la luptă, relateză The Guardian.

Bărbații au ajuns la Paris cu zboruri separate, în ultimele luni, după ce inițial au plecat din Rusia în Kazahstan în 2022 și 2023.

„Când am aterizat în Franța, a fost pentru prima dată când am putut respira liniștit. M-am simțit calm și liber, ce e mai rău a rămas în urmă”, a spus Alexander, un fost soldat rus care a fost trimis în Ucraina și care a dezertat în vara lui 2023.

De la declanșarea războiului din Ucraina, zeci de mii de soldați ruși au dezertat sau au refuzat să lupte, potrivit activiștilor pentru drepturile omului și a organizațiilor care ajută soldații care dezertează.

Cu toate acestea, Occidentul a fost nehotărât dacă să accepte soldați ruși care au dezertat, reticența pornind din modul în care vor fi tratați, dacă sunt eroi, un potențial risc de securitate sau criminali de război.

Deși în interiorul Uniunii Europene statele membre au discutat despre posibilitatea de a acorda azil, nicio decizie la nivel comunitar nu a fost luată.

„Este pentru prima dată când o țară UE primește dezertori care nu au documente de călătorie sau pașaport străin”, Ivan Chuviliaev, purtător de cuvânt pentru „Go By The Forest”, un grup care sprijină soldații care dezertează și care a fost implicat în primirea celor șase în Franța.

În lipsa posibilității de a merge în Europa și sub amenințarea închisorii în Rusia, cei mai mulți soldați care fug de război ajung în state vecine precum Armenia sau Kazahstan, unde sunt primiți fără pașaport.

Moscova a promis că îi va aduce înapoi și au fost raportate mai multe incidente în state ex-sovietice în care soldați au fost răpiți și duși în Rusia.

„În Kazahstan, niciodată nu te poți simți în siguranță, trebuie să ai capul mereu plecat”, a spus Alexander, care a declarat că a trăit fără cartelă SIM și fără cont bancar pentru a elimina riscul de a fi urmărit. În Kazahstan, el a deschis un canal de Youtube unde instruia alți soldați cum să fugă de război.

Activistul împotriva războiului Ivan Chuvilaev consideră că această decizie a Franței de a primi dezertori ar putea stabili un precedent care va trimite un semnal puternic statelor occidentale și care ar putea grăbi decizia privind acordarea de azil.

„Decizia Franței este rezultatul unei colaborări extinse între autoritățile franceze și organizațiile pentru drepturile omului”, a afirmat Chuviliaev.

Organizația pe care activistul o reprezintă a ajutat peste 2.000 de soldați să fugă de război. El a explicat că fiecare soldat a fost verificat timp de câteva luni pentru a stabili dacă „poziția lor împotriva războiului este puternică și consistentă” înainte de a fi primiți în Franța.

Kremlinul a sporit recent eforturile de a lupta împotriva dezertării prin vânarea și încarcerarea soldaților care au fugit. Vladimir Putin a semnat o serie de legi prin care sunt înăsprite sentințele. Cei găsiți vinovați riscă până la 15 ani de închisoare și confiscarea proprietăților.

INTERVIURILE HotNews.ro