Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă: Consilierii PNL din Consiliul General vor vota referendumul propus de primarul Nicușor Dan

HotNews.ro
Nicolae Ciucă: Consilierii PNL din Consiliul General vor vota referendumul propus de primarul Nicușor Dan
Nicolae Ciucă și Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Consilierii PNL din Consiliul General vor susține și vor vota referendumul propus de primarul Nicușor Dan, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu primarul Nicușor Dan, care a avut loc, miercuri, la Parlament. Referendumul ar urma să fie organizat pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale,  iar bucureștenii vor fi întrebați dacă sunt de acord ca banii veniți din taxele și impozitele lor să fie împărțiți de Consiliul General, nu de Parlament, ca până acum, și dacă toate autorizațiile de construire și planurile de urbanism să fie aprobate de Capitală, acum, o parte, fiind la Sectoare.

„Am discutat despre convocarea Consiliului General al Municipiului București pentru consultarea populației Bucureștiului legată de două subiecte cât se poate de actuale și relevante pentru Primăria generală a Capitalei. Am convenit că membri CGMB din partea PNL vor susține și vor vota pentru acest referendum în ședința de săptămâna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a declarat că va discuta cu primarii PNL din București cele 20 de solicitări venite din partea primarului Nicușor Dan și va da un răspuns.

„Am discutat și vom continua să discutăm și cu primarii PNL, sunt discuții tehnice pe care urmează să le parcurgem în perioada următoare. Vom agrea și cu primarii PNL fiecare dintre aceste subiecte”, a declarat Ciucă.

Întrebat cum vor fi împărțiți banii între Sectoare și Capitală, Nicușor Dan spune că în funcție de nevoi.

„Așa funcționează toate capitalele din Europa (emiterea autorizațiilor de construire). E o chestiune foarte simplă, în loc ca Parlamentul să împartă banii, această împărțire va fi făcută de CGMB, în funcție de nevoi, care sunt reliefate de proiectele care vin de la cele 7 primării. Asta e democrația, tot timpul unii sunt mulțumiți și alții nemulțumiți, important este să fie corectă decizia”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat dacă o susține pe Elena Lasconi sau pe Nicolae Ciucă, la alegerile prezidențiale, primarul Nicușor Dan a declarat că așteaptă mai întâi să vadă răspunsurile pe cele 20 de puncte.

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, marți, într-o postare pe Facebook, că a pus pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) două proiecte de hotărâre pentru consultarea cetățenilor Capitalei printr-un referendum local care ar putea să acorde atribuții mai largi PMB în raport cu primăriile de sector.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, a scris Nicușor Dan.

Taxele și autorizațiile, controlate de Primăria Generală

În cazul în care bucureștenii ar răspunde în majoritate favorabil la cele două întrebări, Primăria Generală ar căpăta un control mai mare asupra finanțelor Capitalei în raport cu primăriile de sector, iar toate autorizațiile de construire ar urma să fie aprobate doar de PMB.

„Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:

  1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, a precizat Nicușor Dan.
INTERVIURILE HotNews.ro