Sari direct la conținut

Apele Române intervin în disputa privind planșeul de la Piața Unirii, de lângă Dâmbovița

HotNews.ro
Apele Române intervin în disputa privind planșeul de la Piața Unirii, de lângă Dâmbovița
Cristian Pîslă și Nicușor Dan - FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autorizația de construcție emisă de la Primăria Sector 3 pentru lucrările la Planșeul Unirii nu a fost emisă în urma solicitării Agenției Naționale Apele Române, susține instituția, ci la cererea Primăriei Sector 4, după ce primarul general al Capitalei Nicușor Dan a spus că instituția a cerut autorizații de lucrări deși nu avea dreptul legal.

În temeiul Legii Apelor, administratorul bunurilor din domeniul public al statului, Administrația Națională „Apele Române”- Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș-Vedea, a înscris provizoriu în data de 29.07.2024, în cartea funciară, dreptul de proprietate al statului român și pe cel de administrare al său pentru a îndeplini astfel obligația de înregistrare cadastrală și funciară a domeniului public administrat, a transmis miercuri într-un comunicat ANAR

Bunurile vizate fac parte din Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița, reprezentând suprafețe de teren aparținând albiei minore a râului Dâmbovița, ocupate de construcții hidrotehnice speciale situate în subteran (adică sub planșeul Unirii).

Autorizația de construire nu a fost emisă la solicitarea ANAR- ABA Argeș-Vedea, ci la cererea Primăriei Sectorului 4, mai precizează documentul.

Protocolul încheiat între ABA Argeș-Vedea și Primăria Sectorului 4, la solicitarea UAT Sector 4 Bucuresti, s-a realizat în temeiul dispozițiilor art.25 alin.5 din Legea apelor nr 107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Scopul acestui Protocol vizează exclusiv utilizarea bunurilor imobile din domeniul public, administrate de Administrația Națională ”Apele Române” prin Adminstrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, în scopul realizării unor investiții de interes și utilitate publică. Protocolul nu priveste bunuri aflate in proprietatea si administrarea unor alte entitati juridice.

În cadrul aceluiași Protocol, încheiat în acord cu conținutul-cadru al Anexei Ordinului nr. 1708/2020, la punctul nr.4 se prevede obligativitatea ca primăriile să solicite și să obțină toate avizele și autorizațiile necesare derulării investiției, precum și să nu înceapă execuția lucrărilor până la obținerea acestora.

Reamintim că Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a întors luni seară în Piața Unirii cu o dispoziție către Poliția Locală Municipală de a desființa șantierul deschis de Primăria Sectorului 4 pentru refacerea Planșeului Unirii, pentru care Nicușor Dan spune că nu există autorizație. Poliția Locală Sector 4 a făcut scut în fața excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea, doi angajați au reclamat că au fost răniți, iar Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.
23:55

După ce Daniel Băluță a anunțat că retrage din Piața Unirii personalul Primăriei Sectorului 4, Nicușor Dan a afirmat, într-o postare pe Facebook, că va continua demersurile care să demonstreze clar dreptul de proprietate al PMB asupra terenului pe care se vor face lucrările pentru refacerea planșeului.

„Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite ca și până acum doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate”, a scris Nicușor Dan.

INTERVIURILE HotNews.ro