Sari direct la conținut

O universitate europeană și-a suspendat masteratul despre rasism după ce s-a descoperit că toți profesorii erau albi

HotNews.ro
O universitate europeană și-a suspendat masteratul despre rasism după ce s-a descoperit că toți profesorii erau albi
Rectoratul și clădirea uneia dintre facultățile Universității Nova din Lisabona, FOTO: Shutterstock

Universitatea Nova din Lisabona, una dintre instituțiile de învățământ superior importante din capitala Portugaliei, și-a suspendat planurile de a lansa un program de masterat despre rasism și xenofobie după ce acesta a fost criticat pe motiv că urma să aibă doar profesori albi, relatează The Guardian.

Linia de studiu oferită de Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității Nova în parteneriat cu Observatorul pentru monitorizarea rasismului și xenofobiei, o instituție a guvernului portughez, a fost criticată și pe motiv că unele dintre cursurile oferite aveau denumiri bizare precum „Există rasismul cu adevărat?”.

Paula Cardoso, fondatoarea unei platforme online pentru angajații de culoare din Portugalia, a fost printre primii care au tras un semnal de alarmă.

„Este absurd să avem ‘un program de masterat asupra rasismului și xenofobiei’ coordonat în întregime de persoane albe și, până acum, predat fără o singură persoană care nu este albă”, a transmis Cardoso pe site-ul organizației ei.

Ea a declarat în comentarii separate făcute pentru The Guardian că, în pofida subiectului ales, programa pentru linia de studiu părea mai degrabă una de natură să pună sub semnul îndoielii existența rasismului și că ea nu era una bazată pe cunoștințe reale.

Cardoso a dat exemplu în acest sens chiar cursul „Există rasismul cu adevărat?”, afirmând că „mesajul de promovare a acestuia era plin de întrebări” asemănătoare.

„De parcă încă trebuie să apărăm faptul că rasismul există și are un impact profund asupra persoanelor de culoare și a altor comunități marginalizate”.

Kilombo, o altă platformă anti-rasism din Portugalia, a declarat că este „absolut de neînțeles” ca o astfel de linie de studiu să nu aibă niciun profesor de culoare.

După mai multe zile de critici în mediul online și în mass-media, Universitatea Nova a înlăturat marți reclama pentru program de pe site-ul său. Decanul Facultății de Științe Juridice a confirmat ulterior că programul a fost suspendat.

INTERVIURILE HotNews.ro