Sari direct la conținut

Rata de colectare a depășit 80% luna trecută în sistemul garanție-returnare. Câte ambalaje au fost duse la automatele de reciclare

HotNews.ro
Rata de colectare a depășit 80% luna trecută în sistemul garanție-returnare. Câte ambalaje au fost duse la automatele de reciclare
Saci cu ambalaje SGR (foto Vlad Barza)

Luna trecută consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje/zi, atingând astfel o rată de colectare de 81% în sistemul garanție-returnare, arată datele companiei RetuRO. Sistemul funcționează de zece luni, iar cele mai mari cifre au fost în august și septembrie.

În țară sunt aproximativ 4.000 de automate de returnare, iar cozile sunt de multe ori lungi.

În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024. Din momentul implementării sistemului în România și până acum, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, spune administratorul sistemului.

În septembrie au fost puse pe piață 558 milioane de ambalaje, iar rata de colectare a fost de 81%, variația fiind între 80% la plastic și 84% rată de returnare la metal. Rata de colectare era de 78% în august.

La stațiile de reciclare au ajuns 1,7 miliarde ambalaje în zece luni.

RetuRO a deschis șapte centre regionale de numărare și sortare situate în județele Prahova (Ariceștii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov, Cluj (Bonțida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata).

INTERVIURILE HotNews.ro