Sari direct la conținut

Sfârșitul dependenței de gazele rusești nu aduce securitatea energetică a UE. Temerile șefului companiei italiene Snam

HotNews.ro
Gazoducte, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Gazoducte, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Sfârşitul posibil al acordului privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa, via Ucraina, va avea un impact „neglijabil” asupra Italiei, totuşi continentul rămâne vulnerabil, în urma sporirii dependenţei de gazele naturale lichefiate (GNL) importate, a afirmat directorul general al companiei energetice italiene Snam SpA, Stefano Venier, într-un interviu acordat Bloomberg, transmite Agerpres.

„Suntem într-o situaţie fragilă, ţinând cont de evoluţiile geopolitice şi acum, în Italia şi Europa, avem expunere la comerţul GNL. Tensiunile din Orientul Mijlociu provoacă nervozitate pe pieţe, în condiţiile în care 20% din tranzitul global de gaze se desfăşoară prin strâmtoarea Ormuz”, a explicat şeful Snam, referindu-se la strâmtoarea care leagă Golful Persic de Oceanul Indian, de-a lungul coastelor Iranului, de o parte, Emiratelor Unite Arabe și Omanului, de cealaltă.

Dependenţa Europei de fluxurile globale de gaze naturale lichefiate, de asemenea vulnerabile la perturbări ale producţiei şi concurenţa din alte regiuni, menţine regiunea expusă la potenţiale majorări de preţuri, în special acum în apropierea sezonului rece. De asemenea, preţurile sunt volatile din cauza riscurilor geopolitice.

Declaraţiile lui Venier vin într-un moment în care traderii de gaze din regiune urmăresc sfârşitul acordului de tranzit de gaze dintre Moscova şi Kiev, care expiră în 31 decembrie. Ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a găsi o soluţie care ar putea implica Azerbaidjanul.

„Oprirea acordului de tranzit nu va avea un impact semnificativ asupra cantităţii de gaze disponibile în Italia pentru următoarea iarnă, ţinând cont de nivelul din depozite. Discuţiile se referă la gaze trimise către ţări ca Austria, care este puternic dependentă de fluxurile din Rusia”, a apreciat Venier.

Acesta consideră că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de fluxurile din Rusia, deja ponderea volumelor de gaze ruseşti transportate prin conductele Snam este de doar 5-6% din consumul total.

„Anul viitor va funcţiona şi al doilea terminal GNL, ceea ce ne va ajuta să ne sporim capacitatea de gaze naturale lichefiate”, a adăugat Venier.

INTERVIURILE HotNews.ro