Sari direct la conținut

„Te trimitem pe front”, i-a spus bărbatul cu glugă. Autoritățile de la Kiev, în fața unor acuzații grave

HotNews.ro
„Te trimitem pe front”, i-a spus bărbatul cu glugă. Autoritățile de la Kiev, în fața unor acuzații grave
Jurnaliştii în prima linie în războiul din Ucraina. Foto: Dreamstime

Autoritățile de la Kiev sunt acuzate că au încercat să controleze industria media a țării pe fondul războiului Rusiei și că au lucrat pentru a suprima informațiile critice ale jurnaliștilor, unele linii de influențare a opiniei publice venind din partea Administrației Prezidențiale, relatează site-ul de știri independent Meduza.

Meduza a vorbit cu mai mulți jurnaliști ucraineni, care au mărturisit că activitatea lor a fost bulversată de la începutul războiului. De asemenea, unii oficiali de rang înalt au acuzat, sub rezerva anonimatului, că biroul prezidențial administrează canale anonime pe Telegram.

„O alegere imposibilă”

În primăvara lui 2022, reporterii din Ucraina s-au confruntat cu o alegere imposibilă, potrivit jurnalistei Kateryna Sergatskova: să continue să informeze publicul despre ceea ce se întâmplă sau renunță la munca lor în folosul public pentru a se salva pe ei înșiși și pe cei dragi.

„A fost literalmente o alegere între jurnalism și moarte”, a spus jurnalista pentru Meduza.

La început, presa ucraineană s-a adunat în jurul guvernului și l-a susținut pe președintele Volodimir Zelenski, criticând rareori deciziile autorităților. În câteva luni, însă, situația a început să se schimbe.

„Ne-am dat seama cu groază că războiul se prelungește, oamenii mureau și oficialii corupți nu pleacă”, a spus o sursă Meduza de la un post independent ucrainean.

Sursa Meduza își amintește dezbaterile dureroase dintre jurnaliștii de investigație despre cum să-și continue munca fără să dăuneze țării. Majoritatea dintre ei au decis în cele din urmă că au responsabilitatea etică de a raporta abuzurile guvernamentale – indiferent de consecințe.

Jurnalist amenințat cu mobilizarea după ce l-a criticat pe Zelenski

În ianuarie 2024, un canal anonim Telegram ucrainean numit „Office of Cards” a postat un videoclip în care mai mulți bărbați cu glugă au încercat să-i spargă ușa casei jurnalistului de investigație Iuri Nikolov și pe care l-au amenințat „te trimitem pe front”.

Cu două săptămâni înainte de incident, Nikolov l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu şi-a făcut „datoria de a conduce o ţară aflată în război” prin faptul că nu şi-a asumat responsabilitatea de a comunica veştile proaste şi l-a comparat cu un individ care se sustrage de la încorporare.

De altfel, Meduza enumeră două canale populare de Telegram, „Vertikal” și „Joker”, care au distribuit rapid clipul video, ultimul spunând că „soldații” l-au vizitat pe Nikolov pentru că el a spus că Zelenski se sustrage de la încorporare.

Jurnaliștii Meduza susțin, citând o sursă ucraineană de rang înalt, că atât „Vertikal”, cât și „Joker” aparțin unei rețele de canale Telegram anonime controlate de Administrația Prezidențială de la Kiev.

Sursa de rang înalt de la Kiev citată de Meduza susține că „o grămadă de canale” au fost lansate la inițiativa șefului biroului prezidențial, Andrii Iermak, dar această inițiativă nu a fost una reușită. Iermak „a abandonat această direcție”, iar pe Telegram „totul se desfășoară acum de la sine”, a spus sursa Meduza.

Un expert de top pe piața media ucraineană, care a vorbit cu Meduza tot sub rezerva anonimatului, a spus că unele canale anonime sunt încă „gestionate de diverse persoane care aparțin echipei sau cercului lui Iermak, dar care au interese și sfere de influență diferite”.

Oficialul de rang înalt de la Kiev a spus că această „rețea din birouri” este încă „importantă pentru elita” ucraineană, deoarece „toți deputații, miniștrii și alți politicieni” sunt abonați la ea.

Potrivit surselor Meduza, canalul „Vertikal”, creat în ianuarie 2021, face parte din această rețea. Canalul ar fi condus de echipa Dariei Zarivna, consilieră a șefului biroului președintelui Ucrainei.

Un jurnalist independent ucrainean a declarat că „nu este un secret pentru nimeni că Vertikal înseamnă biroul președintelui”.

Potrivit acestui jurnalist, reporterii folosesc canalul pentru a „lua pulsul” la Kiev: „Când trebuie să înțeleg poziția biroului prezidențial cu privire la o declarație sau un eveniment, primul lucru pe care îl fac este să deschid Vertikal”.

Foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro