Sari direct la conținut

Israelul aruncă pliante peste Gaza care arată cadavrul lui Sinwar și dă mesaje către Hamas

HotNews.ro
Oameni stând printre dărâmăturile unei clădiri distruse în atacurile aeriene israeliene în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza., Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia
Oameni stând printre dărâmăturile unei clădiri distruse în atacurile aeriene israeliene în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza., Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Avioanele israeliene au aruncat sâmbătă pliante peste sudul Gazei, care arată o fotografie a șefului Hamas, Yahya Sinwar, decedat, cu mesajul că „Hamas nu va mai conduce Gaza”, reluând fraze folosite de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Mișcarea a venit în timp ce atacurile militare israeliene au ucis cel puțin 32 de persoane în Fâșia Gaza și au înăsprit un asediu în jurul spitalelor din Jabalia, în nordul enclavei, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății, scrie publicatia aawsat.com

„Oricine aruncă armele și se predă va avea voie să plece și să trăiască în pace”, se arată în prospectul, scris în arabă, potrivit locuitorilor orașului Khan Younis.

Atacul din 7 octombrie, planificat de Sinwar asupra comunităților israeliene în urmă cu un an, a ucis aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 253 au fost luate în Gaza ca ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Războiul ulterior al Israelului a devastat Gaza, ucigând peste 42.500 de palestinieni, iar alți 10.000 de morți se crede că zac sub dărâmături, spun autoritățile sanitare din Gaza.

În tabăra centrală a Fâșiei Gaza, Al-Maghzai, o lovitură israeliană asupra unei case a ucis 11 persoane, în timp ce o altă lovitură în tabăra din apropiere, Nuseirat, a ucis alte patru.

Alte cinci persoane au fost ucise în două lovituri separate în orașele Khan Younis și Rafah din sudul Gazei, au spus medicii, în timp ce șapte palestinieni au fost uciși în tabăra Shati din nordul Fâșiei Gaza.

Vineri seara, medicii au spus că 33 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise și alte 85 au fost rănite în atacurile israeliene care au distrus cel puțin trei case din Jabalia.

ORDINE DE EVACUARE

Rezidenții și medicii au spus că forțele israeliene și-au înăsprit asediul asupra Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice ale enclavei, pe care a înconjurat-o trimițând și tancuri în orașele din apropiere, Beit Hanoun și Beit Lahiya și emitând ordine de evacuare rezidenților.

Oficialii israelieni au declarat că ordinele de evacuare au ca scop separarea luptătorilor Hamas de civili și au negat că există vreun plan sistematic de a elimina civilii din Jabalia sau din alte zone din nord.

Rezidenții și oficialii medicali au spus că forțele israeliene bombardează case și asediau spitale, împiedicând intrarea proviziilor medicale și alimentare pentru a le forța să părăsească tabăra.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că au refuzat ordinele din partea armatei israeliene de a evacua spitalul sau de a lăsa pacienţii, mulţi în stare critică, nesupravegheaţi.

„Ocupația israeliană își intensifică țintirea sistemului de sănătate din nordul Fâșiei Gaza, prin asediul și țintirea directă a Spitalului Indonezian, Spitalul Kamal Adwan și Spitalul Al-Awda în ultimele ore și insistența ei de a le scoate din funcțiune „, a declarat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Doi pacienți aflați în terapie intensivă la Spitalul Indonezian ar fi murit „ca urmare a asediului spitalului și a întreruperii de curent și a materialelor medicale”.

Armata israeliană a declarat că trupele care operează în zonă au fost „informate cu privire la importanța atenuării daunelor aduse civililor și infrastructurii medicale”.

INTERVIURILE HotNews.ro