Sari direct la conținut

Captură-record de droguri în apele Mexicului. Valoarea depășește 130 de milioane de euro

HotNews.ro
Captură-record de droguri în apele Mexicului. Valoarea depășește 130 de milioane de euro
Militari ai armatei mexicane Foto: Ivan MEDINA / AFP / Profimedia

Marina mexicană a anunţat vineri confiscarea în Oceanul Pacific a 8,3 tone de droguri, recordul său pentru o operaţiune pe mare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Valoarea mărfii confiscate este de 2.099 miliarde de pesos (134,5 milioane de euro), a anunţat marina într-un comunicat, fără a preciza despre ce droguri este vorba.

„Aceasta reprezintă cea mai mare cantitate de drog confiscată într-o operaţiune maritimă, fără precedent în istoria instituţiei”, a mai precizat sursa citată.

Confiscarea a fost realizată la sud-vest de oraşul Lazaro Cardenas, în statul Michoacan, pe coasta de vest a Mexicului. În cursul operaţiunii, marina a inspectat şase ambarcaţiuni – cinci nave cu motor şi o navă semisubmersibilă de circa 15 metri lungime – şi a arestat 23 de persoane.

Cea mai mare captură de droguri din istoria Mexicului, 23 de tone de cocaină columbiană, a avut loc în noiembrie 2007. Mexicul este de decenii placa turnantă a traficului de droguri spre America de Nord, o activitate pentru controlul căreia se luptă un mare număr de carteluri.

Statul Michoacan, în largul căruia a avut loc operaţiunea marinei, este teatrul unor lupte nesfârşite între bande criminale, între care şi puternicul cartel Jalisco Nueva Generacion.

Venită la putere pe 1 octombrie, noua preşedintă a Mexicului Claudia Sheinbaum a prezentat câteva zile mai târziu un „plan naţional de securitate” pentru a pune capăt violenţei în ţară, care se concentrează asupra statelor cele mai periculoase, situate în nord sau pe coasta Pacificului.

INTERVIURILE HotNews.ro