Sari direct la conținut

VIDEO Peste 80 de victime într-un atac israelian în Gaza. Salvatorii caută încă victime printre dărâmături

HotNews.ro
VIDEO Peste 80 de victime într-un atac israelian în Gaza. Salvatorii caută încă victime printre dărâmături
Victime ale bombardamentelor din Gaza Foto: Hadi Daoud apaimages / imago stock&people / Profimedia

Un atac israelian care a avut loc sâmbătă în orașul Beit Lahiya, din nordul Fâșiei Gaza, s-a soldat cu 87 de persoane moarte sau dispărute și peste 40 de răniți, anunță Ministerul Sănătății din Gaza, citat de Reuters.

Acesta este atacul cu cele mai multe victime din ultimele luni, iar armata israeliană a anunțat că va investiga incidentul. Anterior, afirmase că numărul de victime de 73, anunțat inițial de Hamas, pare exagerat ținând seama de tipul de muniție folosit în atac.

Ministrul Sănătății din Gaza spune că operațiunile de salvare au fost afectate de probleme de comunicație și de operațiunile militare israeliene aflate în curs de desfășurare în zonă. „Încă sunt victime sub dărâmături și pe stradă iar echipajele de ambulanță și de urgență civilă nu pot ajunge la ei”, a precizat sursa citată.

Lovitura, care a avut loc în timpul nopții trecute, a survenit la două săptămâni de la începerea unei operații majore în jurul orașului Jabalia, aflat lângă Beit Lahiya, unde trupele israeliene, sprijinite de tancuri, încearcă să captureze militanții Hamas care au rămas în zonă.

„Scene îngrozitoare în Gaza, în mijlocul conflictului, printre loviturile neîncetate ale Israelului și o criză umanitară în curs de înrăutățire. Condamn atacurile continui asupra civililor. Ostaticii trebuie eliberați, strămutarea palestinienilor trebuie să înceteze, iar civilii trebuie protejați”, a scris pe X emisarul ONU în Orientul Mijlocu, Tor Wennesland.

Ordinele de evacuare, care direcționează localnicii către sud, au alimentate temerile multor palestinieni că operațiunea are ca scop să-i alunge în partea nordică a Fâșiei astfel încât zona să rămână sub control israelian după război. Israelul a negat aceste planuri, susținând că încearcă să protejeze civilii și să-i separe de luptătorii Hamas.

Armata a afirmat că a ucis numeroși luptători palestinieni, a descoperita arme și a distrus infrastructură militar în operațiunea din Jabalia. Locuitorii susțin că forțele israeliene au făcut razii în adăposturile în care se află familii de refugiați și au reținut zeci de bărbați.

INTERVIURILE HotNews.ro