Sari direct la conținut

„Te voi lovi chiar în mijlocul nenorocitei de Moscova”. Trump spune că l-a amenințat pe Putin. Kremlinul refuză să comenteze

HotNews.ro
Donald Trump si Vladimir Putin, Foto: Agerpres/EPA
Donald Trump si Vladimir Putin, Foto: Agerpres/EPA

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat că l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin cu o lovitură în centrul Moscovei dacă nu încetează „să se ia” de Ucraina, potrivit The Wall Street Journal, citat de The Moscow Times.

„I-am spus: «Vladimir, dacă te duci după Ucraina, te voi lovi atât de tare încât nici nu-ți va veni să crezi. Voi lovi chiar în centrul nenorocitei de Moscova». I-am spus: «Suntem prieteni. Nu vreau să fac asta, dar nu am de ales»”, a declarat Trump pentru WSJ.

Potrivit fostului președinte american, Putin a răspuns „în niciun caz”. Cu toate acestea, potrivit lui Trump, el l-a avertizat din nou pe președintele rus: „Vei avea dureri mari”, a susținut el.

Trump nu a precizat când și în ce circumstanțe a avut loc această conversație. În același timp, el a menționat încă o dată că el și Putin au o relație excelentă. Președintele rus „știe că sunt (al naibii de) nebun”, a subliniat Trump.

Anterior, într-una dintre întâlnirile sale cu donatorii, Trump a spus că va bombarda Moscova ca răspuns la invazia armatei ruse în Ucraina. The Washington Post a remarcat că acest lucru i-a surprins pe unii dintre donatorii campaniei sale.

Trump a susținut apoi că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost responsabil pentru declanșarea războiului. „Nu ar fi trebuit să lase acest război să înceapă… Ucraina nu mai este ceea ce a fost”, a declarat candidatul republican la președinția SUA.

El a spus că Ucraina a fost o „comoară prețioasă” pentru Putin, iar când a văzut că Trump a plecat și că SUA sunt conduse de „idioți”, a decis să invadeze și să ia „comoara sa”. „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost acolo (la Casa Albă)”, a subliniat fostul președinte.

Trump a mai spus în repetate rânduri că 24 de ore i-ar fi suficiente pentru a pune capăt războiului Rusia-Ucraina.

Potrivit Bloomberg, el intenționează să organizeze un summit de pace cu participarea președinților Ucrainei și Rusiei. El vrea să forțeze Kievul să participe la negocieri sub amenințarea reducerii sprijinului militar, iar Moscova, dimpotrivă, prin amenințarea cu creșterea livrărilor de arme către armata ucraineană.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a declarat luni că nu se va lăsa atras în dezvăluirea discuțiilor la nivel înalt, după relatarea făcută de Wall Street Journal, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va respecta poziția responsabilă de a nu face public conținutul conversațiilor la nivel înalt.

„Din păcate, o serie de lideri mondiali nu aderă la această poziție și nu respectă igiena informațională. Acest lucru este pe conștiința lor”, a spus Peskov.

„În Statele Unite se fac multe declarații fierbinți și foarte emoționale ca parte a campaniei electorale, în special în stadiul său final”, a mai punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

INTERVIURILE HotNews.ro