Sari direct la conținut

VIDEO Un constructor turc produce „cea mai mare surpriză din 2024”: Va deschide un drum expres anul acesta, înainte de termen / Cum arată acum

HotNews.ro
VIDEO Un constructor turc produce „cea mai mare surpriză din 2024”: Va deschide un drum expres anul acesta, înainte de termen / Cum arată acum
Drumul Expres DEx12 langa Craiova / Sursă: Captură YouTube

Un tronson de drum expres început de o companie din Italia, dar care apoi s-a blocat în faza de șantier, va fi gata anul acesta până de Crăciun după ce un constructor din Turcia a preluat contractul nu demult. Inaugurarea va avea loc înaintea termenului contractual. 

Primul tronson din Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești a fost început în 2018 de către firma italiană Tirrena Scavi, dar în 2022 contractul a fost reziliat la un stadiu fizic de 57% după ce lucrările s-au blocat, iar constructorul a arătat o slabă mobilizare. 

În 2023 contractul de finalizare a fost preluat de turcii de la Ozaltin, iar din septembrie anul trecut constructorul a intrat în șantier. 

Termenul contractual este aprilie 2025, dar surse apropiate proiectului au precizat pentru HotNews.ro că antreprenorul vrea să finalizeze și să deschidă tronsonul în luna decembrie. 

De altfel, și autoritățile de la drumuri au declarat public că și acest tronson va fi deschis în acest an. 

Pe centralizarea oficială a CESTRIN stadiul proiectului a ajuns în prezent la 85%. 

„Turcii sunt cea mai mare surpriză din 2024”

„Turcii sunt cea mai mare surpriză din 2024, cea mai plăcută surpriză de anul ăsta. Noi nu i-am luat în calcul cu o deschidere când am făcut previziunile de la început de an”, recunoaște pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura, una din cele mai active organizații civice care urmărește progresul marilor proiecte de infrastructură din țară. 

„Au șanse să-l deschidă anul acesta. Au recuperat fantastic la structuri în ultima lună și jumătate. Nu cred că reușesc asta până la 1 decembrie, dar dacă și vremea va ține cu ei, pot inaugura în decembrie până la final de an”, consideră Ciurea. 

Potrivit acestuia, constructorul mai are de lucru la câteva pasaje, precum și la multe elemente de finisaje. 

„E o performanță și dacă nu deschid în 2024”

„E la limită, dacă se vor alinia planetele, dacă vremea va ține cu ei și vor reuși să accelereze… Ce să zic, jos pălăria. Bravo lor. Oricum e o performanță, indiferent că deschid sau nu în 2024. E o performanță pentru că au termenul în aprilie. 

Noi i-am lăudat deja de două ori, sunt marea surpriză din 2024! Nimic nu anunța reușita, mai ales după „performanța” de tristă amintire de „alături”, de pe reabilitarea DN65”, mai spune Ciurea de la Pro Infrastructura.

Drumul Expres DEx 12 Craiova – Pitești, tronsonul 1

  • Lungime: 17,7 km
  • Descriere: 2x(2×3,5) m / Acostamente 2×1,5 m / Banda mediana 3,00 m
  • Constructor: Ozaltin (Turcia)
  • Valoare: 439 mil lei (fără TVA)
  • Data începerii: septembrie 2023 (ordin de începere) – 18 luni execuție
  • Stadiu (octombrie 2024): 85%
  • Termen de finalizare: martie-aprilie 2025

VEZI ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro