Sari direct la conținut

Două dintre combinatele chimice care au aparținut omului de afaceri Ioan Niculae au fost scoase la vânzare prin negociere directă

HotNews.ro
Sursa: Dreamstime.com

Combinatele de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co din județul Neamț vor fi scoase din nou la vânzare, prin negociere directă cu investitorii, a anunțat, marți, lichidatorul Sierra Quadrant. În urmă cu o lună, premierul Marcel Ciolacu le-a propus reprezentanților companiei austrice OMV, într-o întâlnire la Palatul Victoria, să investească în industria chimică, o variantă fiind achiziționarea de combinate care au aparținut grupului InterAgro, al omului de afaceri Ioan Niculae, închise de mai mulți ani.

Cele două combinate scoase la vânzare prin negociere directă au aparținut InterAgro.

Soluția vânzării prin negociere directă a fost identificată de consultanții de la Sierra Quadrant ca fiind cea mai viabilă pentru a crește valoarea tranzacțiilor și a exploata potențialul economic al celor două combinate.

Statul român susține varianta negocierii directe

În urma evaluărilor economico-financiare, Donau Chem va avea un preț de pornire de 89.448.120 lei iar Ga Pro Co de 70.934.459 lei, la care se adaugă TVA.

„Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potențialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firmele capabile financiar și interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Dacă în cazul Donau Chem votul creditorilor a certificat această soluție drept una viabilă, la Ga Pro Co vânzarea combinatului prin negociere directă a fost votată de toți creditorii cu excepția Interagro.

„Din informațiile noastre, creditorii Interagro – aflată la rândul său în insolvență – au fost cei care s-au opus și nu au mandatat reprezentanții companiei în Adunarea Generală a Creditorilor de la Ga Pro Co să dea un vot pozitiv. Este important de precizat că statul român, prin creditorul minoritar ANAF, susține metoda de vânzare prin negociere directă a GA Pro Co în locul propunerii vehiculate de unii creditori de a se merge pe varianta de licitație publică în care ofertele pot coborî până la 30% din valoarea menționată în raportul de evaluare cu cel mai bun preț”, a mai spus Neacșu.

Experții de la Sierra Quadrant afirmă că principiile care guvernează procedura de negociere directă sunt maximizarea averii celor două combinate, siguranța încasării prețului cel mai bun și principiul celerității, toate subsumate respectarii normelor legale naționale și europene.

Combinate de „importanță strategică”

Sierra Quadrant susține că redresarea combinatelor de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co din județul Neamț este de o importanță strategică pentru România, având în vedere dificultățile cu care se confruntă industria îngrășămintelor chimice.

„Lipsa producției afectează direct agricultura, un sector esențial pentru economia națională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar națională, ci și regională, destabilizând lanțurile de aprovizionare și sporind nevoia de soluții locale pentru asigurarea fertilizanților necesari agriculturii”, a mai spus Ovidiu Neacșu.

Marcel Ciolacu a propus reprezentanților OMV un parteneriat în industria chimică, în condițiile în care urmează să fie extrase gazele din Marea Neagră, începând cu 2027. Aproximativ 80% din prețul îngrășămintelor îl reprezintă gazele. România importă în jur de 65% din îngrășămintele chimice.

În acest moment, în România mai este funcțională o singură fabrică de îngrășăminte chimice, Azomureș. Mai sunt două, Amonil Slobozia și Donau Chem Turnu Măgurele, care ar putea produce, potrivit Economedia.ro, care citează strategia Strategia Industrială 2024 – 2030.

Combinatele din grupul InterAgro, aflat în insolvență, al omului de afaceri Ioan Niculae, au fost închise. Trei dintre ele, Slobozia, Bacău și Făgăraș, au fost cumpărate de grupul Pambac Bacău, al omului de afaceri Eusebiu Guțu, dar niciunul nu a reînceput producția. Încă două sunt la vânzare, scoase de lichidatorul Sierra Quadrant, Ga Pro Co Chemicals din Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele. După mai multe licitații, acestea tot nu și-au găsit un cumpărător.

INTERVIURILE HotNews.ro