Sari direct la conținut

ONU: Populația Ucrainei s-a redus cu aproape un sfert de când a început războiul

HotNews.ro
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Numărul mare de refugiați, decesele provocate de război și prăbușirea natalității au făcut ca Ucraina să piardă 10 milioane de persoane, aproximativ un sfert din totalul populației sale, în cei doi ani și jumătate, potrivit unui raport ONU publicat marți, citat de Reuters.

Dacă înainte de începerea războiului, în 24 februarie 2022, Ucraina avea o populație estimată la 40 de milioane de locuitori, 30 de luni mai târziu, populația a ajuns la 30 de milioane de locuitori.

„Natalitatea s-a prăbușit și este la limita de un copil de femeie, una din cele mai scăzute rate din întreaga lume”, a spus Florence Bauer, reponsabilul pentru Europa de Est la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Cea mai mare parte a declinului demografic al Ucrainei a fost reprezentată de cei 6,7 milioane de refugiați care trăiesc acum în străinătate, în principal în Europa.

Victimele de război sunt, de asemenea, un factor. „Este dificil să avem cifre exacte, dar estimările sunt de ordinul zecilor de mii de victime”, a precizat oficialul ONU.

Ucraina avea o populație de peste 50 de milioane de persoane în perioada în care era parte din Uniunea Sovietică, dar aceasta a scăzut treptat în următoarele trei decenii, precum a fost cazul și altor state ex-sovietice din Europa de Est și Asia Centrală.

Bauer a declarat că o evaluare temeinică a impactului războiului asupra populației Ucrainei nu va putea fi realizată până la încheierea conflictului. Acest impact va putea fi măsurat printr-un recensământ complet.

Impactul imediat se observă în regiuni care au fost aproape depopulate, sate în care au rămas doar bătrâni și cupluri care nu și-au putut întemeia o familie, a spus oficialul ONU.

Situația nu este diferită în Rusia, stat mult mai mare cu o populație de peste 140 de milioane de locuitori înainte de război. Situația demografică, care era deja gravă înainte de război, s-a deteriorat odată cu războiul. În primele șase luni ale acestui an s-a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității din 1999, un nivel pe care chiar Kremlinul l-a descris drept „catastrofal”.

INTERVIURILE HotNews.ro