Sari direct la conținut

Fostele colonii britanice vor despăgubiri de la Regatul Unit pentru perioada sclaviei. Londra nu vrea să discute chestiunea

HotNews.ro
Fostele colonii britanice vor despăgubiri de la Regatul Unit pentru perioada sclaviei. Londra nu vrea să discute chestiunea
Premierul britanic Keir Starmer (Foto: Tennessee Witney / Alamy / Alamy / Profimedia)

Lideri ai statelor din Commonwealth victime ale sclaviei sub Imperiul Britanic i-au cerut premierului britanic Keir Starmer să accepte o discuţie despre reparaţii la summitul organizaţiei care începe vineri în Samoa, demers primit însă cu reticenţă de guvernul de la Londra, consemnează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Aproximativ 15 ţări foste colonii britanice din Africa şi Caraibe „doresc începerea unei discuţii” asupra temei despăgubirilor pentru epoca sclaviei, a declarat la postul BBC ministrul de externe al statului Bahamas, Frederick Mitchell. „Trebuie să stabilim principiul conform căruia trebuie să discutăm şi să luăm o decizie”, a adăugat acesta.

Ideea este însă primită cu răceală la Londra. Potrivit Downing Street, tema reparaţiilor pentru perioada sclaviei nu se află pe agenda summitului, care va fi deschis vineri de regele Charles al III-lea şi la care participă premierul Keir Starmer.

Acesta din urmă a declarat despre chestiunea reparaţiilor pentru comerţul cu sclavi din perioada colonială că el doreşte să privească „spre viitor”. „Am discutat cu mulţi dintre colegii noştri din familia Commonwealth-ului şi ei sunt confruntaţi cu adevărate provocări pe subiecte precum schimbările climatice”, a răspuns el presei, ocolind tema întrebării.

Despre schimbările climatice a preferat să vorbească şi premierul australian Anthony Albanese, care a spus în faţa presei că aceasta va fi una dintre principalele teme ale summitului.

Referitor la aceasta, mai multe insule din Pacific au acuzat joi ţările dezvoltate din Commonwealth, respectiv Australia, Canada şi Regatul Unit, că deşi declarativ pledează pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice aceste ţări îşi extind proiectele de extracţie a combustibililor fosili şi generează peste 60% din emisiile de gaze cu efect de seră ale întregului Commonwealth, organizaţie formată din 56 de state.

Totuşi, proiectul de comunicat final al summitului pare să evoce şi tema sclaviei, într-o frază din document afirmându-se că „a sosit timpul pentru o discuţie semnificativă, onestă şi respectuoasă pentru a construi un viitor comun bazat pe echitate”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro