Sari direct la conținut

PFA pot beneficia la amnistie și de o reducere pe principal? Ce spune un expert

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele fizice beneficiază la amnistia fiscală de o reducere de 25% sau 50%, în funcție de pragul de 5.000 de lei. Dacă datoria, fără dobânzi și penalități, este mai mică de 5.000 lei, atunci se reduce suma cu 50%, dacă este peste, cu 25%. Unele persoane se întreabă dacă PFA pot beneficia de o reducere pe principal.

“Acolo e o discuție, dacă înțeleg bine întrebarea, dacă se aplică și reducere pe principal în ceea ce privește datoriile persoanei fizice din diverse taxe, dacă sunt și aspecte care țin de activitatea comercială sau doar de impozitul pe venit. Adică, deși ordonanța nu e foarte clară, pare că intenția a fost de a aplica reducerea doar pentru acele taxe care sunt declarate pe persoană fizică, pe CNP, adică impozit pe venit și contribuții sociale”, spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Potrivit acestuia, dacă o persoană fizică are TVA de plată, acolo unde are un cod de identificare fiscală, pare că nu asta a fost intenția.

“Repet, ordonanța nu-i clară. Din nota de fundamentare rezultă însă mai clar că asta a fost intenția. Din documentația aferentă dată de ANAF în aplicarea ordonanței rezultă cumva același lucru. Prin urmare pare că de fapt așa e interpretarea pe TVA”, a mai arătat Manolescu.

Vezi și: Amnistia fiscală, în Monitorul oficial. Firmele corecte primesc o bonificație de 3%, dar PFA nimic

ANAF a trimis unor români scrisori în care îi anunțau că sunt datori Statului, fără a le spune și cu cât / Ce faci dacă nu știi cât ai de plată

INTERVIURILE HotNews.ro