Sari direct la conținut

Vladimir Putin spune că Ucraina a abordat de două ori Rusia cu propuneri, prin intermediul Turciei. Ce s-a întâmplat după ce Moscova a acceptat

HotNews.ro
Vladimir Putin spune că Ucraina a abordat de două ori Rusia cu propuneri, prin intermediul Turciei. Ce s-a întâmplat după ce Moscova a acceptat
Vladimir Putin, FOTO: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia Images

Kievul a renunțat imediat la inițiativele sale după ce ele au fost acceptate, a mai subliniat președintele Rusiei într-un interviu acordat jurnalistei Olga Skabeeva, o susținătoare înflăcărată a agresiunii rusești asupra Ucrainei.

„Partenerii noștri turci ne-au abordat în mod repetat cu propuneri privind unele inițiative, după cum au spus ei, din partea ucraineană”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția de stat rusă Tass.

„Dar când am fost de acord, s-a dovedit că partea ucraineană a reușit deja să refuze. Acest lucru s-a întâmplat de două ori”, a mai precizat liderul de la Kremlin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus reluarea înțelegerii privind transportul maritim în Marea Neagră, dar Vladimir Putin a precizat că nu a avut încă timp să studieze documentele.

Înțelegerea mediată de Turcia în iulie 2022 a permis exportul cerealelor prin trei porturi ucrainene, blocate până atunci complet de navele ruse din Marea Neagră. Rusia s-a retras din acord în martie 2023.

În interviul acordat pentru Rossia1, Putin a dat asigurări că nu va face nicio concesie cu privire la conflict și a spus că este prematur să se vorbească despre orice acorduri cu Kievul.

De asemenea, el a atins subiectul prezenței militarilor nord-coreeni pe frontul de luptă. Rusia și Coreea de Nord vor lua o decizie cu privire la acordarea sau nu a asistenței militare cuprinse în acordul lor bilateral atunci când va veni momentul, a spus Putin.

„Când va trebui să decidem ceva, vom decide. Dar este decizia noastră suverană dacă o vom aplica, dacă nu o vom aplica, dacă avem nevoie de ea”, a explicat el.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.


INTERVIURILE HotNews.ro