Sari direct la conținut

Zelenski avertizează: Rusia aruncă în luptă primele trupe nord-coreene . Putin spune că e treaba lui ce face

HotNews.ro
Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, Foto: DreamsTime
Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, Foto: DreamsTime

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia intenționează să desfășoare trupe nord-coreene pe câmpul de luptă în curând, potrivit datelor furnizate de serviciile de informații ucrainene, informează Reuters. Liderul de la Kremlin a precizat că e treaba Rusiei dacă va trimite pe front soldați ai Phenianului.

„Potrivit rapoartelor serviciilor de informații, pe 27-28 octombrie, primii militari nord-coreeni vor fi folosiți de Rusia în zonele de luptă”, a declarat el pe Telegram, după ce a primit rapoarte de la comandantul armatei.

Zelenski a făcut apel la aliați să răspundă la această „mișcare de escaladare” prin aplicarea de „presiuni tangibile” asupra Moscovei și Phenianului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei dacă decide sau nu să folosească trupele nord-coreene și a spus că, dacă Ucraina dorește să adere la NATO, atunci Moscova poate face ceea ce dorește pentru a-și asigura propria securitate.

Statele Unite au declarat miercuri că au văzut dovezi că Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru o posibilă desfășurare în Ucraina, o mișcare pe care Occidentul o consideră o escaladare semnificativă a războiului din Ucraina.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a declarat că primele unități nord-coreene antrenate în Rusia au fost desfășurate în regiunea Kursk, o zonă de frontieră rusă unde forțele ucrainene au cucerit o bucată de pământ rusesc în august.

„Când trebuie să decidem ceva, vom decide… dar este decizia noastră suverană dacă o vom aplica, dacă nu o vom aplica, dacă avem nevoie de ea”, a declarat Putin la televiziunea rusă de stat. „Aceasta este treaba noastră”.

Putin a declarat că Occidentul a spus în repetate rânduri că depinde de Ucraina cum își asigură securitatea – „cu sau fără NATO”.

„Cu cât își dau seama mai repede de inutilitatea unei astfel de abordări în relațiile cu Rusia, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea și poate, mai presus de toate, pentru ei înșiși”, a spus Putin.

Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord de parteneriat strategic cuprinzător în timpul vizitei lui Putin la Phenian în iunie.

Articolul 4 din acord prevede: „În cazul în care una dintre părți este supusă unui atac armat din partea unui stat sau a mai multor state și se află astfel în stare de război, cealaltă parte va oferi imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele de care dispune”.

Putin nu a negat joi afirmațiile SUA potrivit cărora Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia, dar a declarat joi că depinde de Moscova cum să gestioneze clauza de apărare reciprocă cu Phenian și a acuzat Occidentul de escaladarea războiului din Ucraina.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro