Sari direct la conținut

„100% dintre conserve erau contaminate”: Scandal de sănătate publică în Europa după ce s-au făcut teste aleatoare unui produs consumat pe scară largă

HotNews.ro
„100% dintre conserve erau contaminate”: Scandal de sănătate publică în Europa după ce s-au făcut teste aleatoare unui produs consumat pe scară largă
Raionul cu conserve de pește dintr-un supermarket. Foto: Asiantraveler | Dreamstime.com

Conservele de ton sunt puternic contaminate cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate, potrivit unui raport publicat marți de ONG-urile Bloom și Foodwatch, care solicită supermarketurilor și autorităților publice să „ia măsuri urgente”, inclusiv scăderea limitelor autorizate.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația realizată de ONG-ul Bloom, potrivit AFP.

La ton este acceptat un nivel maxim triplu față de alți pești

Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din conserve conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete și nu pentru produsul finit în conservă.

„Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate.”

Mercurul este toxic pentru sistemul nervos

Pentru cele două ONG-uri, „nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din aliment”.

Mercurul, prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele pe cărbune, este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe care prezintă cele mai mari probleme de sănătate publică.

În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și este transformat în metilmercur, un derivat și mai toxic.

„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, precizează OMS.

„Un adevărat scandal de sănătate publică”

În Franța, marca Petit Navire a făcut obiectul unor critici deosebite: una dintre conservele sale are un conținut de 3,9 mg/kg.

În fața a ceea ce ele califică drept un „adevărat scandal de sănătate publică”, ONG-urile cer „măsuri de urgență”.

Acestea solicită Comisiei Europene să se alinieze la cel mai strict nivel maxim pe care l-a stabilit pentru alte specii, și anume 0,3 mg/kg.

„Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările, fără întârziere, pentru ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector (pentru consumator)”, a spus Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.

foto: © Asiantraveler | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro