Sari direct la conținut

Originea Covidului: China denunță „aroganța” OMS care cere o nouă anchetă

HotNews.ro
Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

„Aroganță” și „lipsă de respect”. China a criticat cu fermitate joi cererea OMS de a continua pe teritoriul său ancheta asupra originilor Covid-19, atrăgând o replică vehementă de la Washington cu privire la atitudinea sa considerată „iresponsabilă”, scrie AFP.

Primii pacienți cu coronavirus au fost identificați la sfârșitul anului 2019 în orașul chinez Wuhan. De atunci, virusul s-a răspândit pe tot globul, provocând până acum peste 4 milioane de decese.

La mai bine de un an și jumătate de la începutul pandemiei, oamenii de știință încă se luptă să-i urmărească originea, iar subiectul a devenit încă un alt punct de dispută în relațiile deja tensionate dintre China și Statele Unite.

China a dezvăluit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la 31 decembrie 2019 existența unui focar de pneumonie virală necunoscută pe solul său.

Dar Beijingul nu admite că coronavirusul este de origine chineză și chiar a sugerat că ar fi putut fi importat în țară.

Regimul președintelui Xi Jinping luptă cu înverșunare împotriva teoriei conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa de la unul dintre laboratoarele sale, în special de la Institutul de virologie Wuhan, aspect subliniat de fosta administrație Trump (2017-2021).

Deși respinsă de majoritatea experților, această ipoteză a revenit însă în vigoare în ultimele luni.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a solicitat el însuși săptămâna trecută un audit al laboratoarelor din regiunile în care au fost identificate primele cazuri de coronavirus – o referință la Wuhan.

Joi, Beijingul a respins această propunere și a declarat că este „extrem de surprins”.

Acesta dezvăluie o „lipsă de respect pentru bunul simț și o aroganță față de știință”, a declarat reporterilor viceministrul chinez al Sănătății Zeng Yixin.

Zeng a respins, de asemenea, teoria virusului scăpat din laborator, descrisă ca „zvon”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro