[P] Munițiile de tip loitering ale IAI schimbă câmpul de luptă
Munițiile de tip loitering (Loitering Munitions – LM) au apărut ca o nouă categorie inovatoare de arme, ca urmare a numeroaselor conflicte recente aflate în desfășurare. Astfel de arme au modelat conflictul armat și oferă un impact precis la o scară cu mult peste dimensiunea lor fizică. Drept urmare, forțele armate din întreaga lume sunt interesate de această categorie de arme de apărare, deoarece își dau seama de capabilitățile unice furnizate de aceste arme.
Termenul „arme de tip loitering” (Loitering Weapons) este oarecum înșelător, deoarece aceste arme au abilități de urmărire a spațiului de luptă până când țintele își fac apariția. Doar atunci când identifică o țintă valoroasă, lovesc în câteva secunde și lovesc exact acea țintă. Armele de tip loitering sunt concepute pentru a angaja ținte ascunse expuse pentru scurt timp la foc deschis, care lansează rachete sau emit semnale, iar apoi dispar rapid în ascunzătoarea lor. Cu capacitatea lor de a zbura continuu pe terenul de luptă disputat, unde se așteaptă ținte inamice, LM așteaptă inamicul să se miște și să atace în doar câteva secunde.
În anii ’80, Israel Aerospace Industries (IAI) a fost pionierul categoriei armelor de tip loitering, odată cu introducerea sistemului Harpy – denumită inițial „Kamikaze Drone”, o definiție și care deseori nu reprezintă corect un sistem de arme atât de versatil. Harpy a fost concepută pentru misiunea autonomă de suprimare a apărării aeriene inamice (Suppression of Enemy Air Defense – SEAD), înlocuind avioanele de luptă în această misiune ultra-periculoasă. Harop, care a evoluat din sistemul Harpy, purta un senzor electro-optic în locul echipamentului de căutare RF al sistemului Harpy, transformând arma într-o armă de atac multifuncțională.
Racheta așteaptă deasupra coridorul planificat sau deasupra unei zone în care se așteaptă acțiunile de apărare aeriană ale inamicului și va ținti acele active imediat ce acestea își activează radarele. Rămânând mult timp deasupra zonei, sistemele Harpy o să reducă capabilitățile de apărare antiaeriană, forțând inamicul ca mai degrabă să se ocupe de ținte greu detectabile, decât să-și îndeplinească misiunea principală de apărare antiaeriană.
În timp ce sistemul Harpy este conceput pentru a îndeplini o misiune complet autonomă, Harop oferă posibilitatea intervenției operatorului, în special înainte de un atac și, dacă este necesar, să declanșeze întreruperea unui atac cu doar câteva secunde înainte de impact. Această capabilitate permite armei să anuleze un atac dacă operatorul anagajează o țintă greșită sau dacă își dă seama că este o țintă falsă sau când situația din zona țintei se schimbă într-un mod care poate provoca daune colaterale involuntare.
În timp ce Harpy și Harop sunt concepute pentru a sprijini rezistența îndelungată și o rază de acțiune de sute de kilometri, variantele Green Dragon și Mini Harpy ale IAI sunt platforme tactice compacte și letale care utilizează propulsia electrică pentru a asigura o detectare redusă (stealth) și agilitate. Mini Harpy este prima armă de tip loitering echipată cu o sarcină utilă multi-spectrală RF și EO, care îi permite să acopere întreaga emisferă cu senzorul său RF. Odată ce profilurile senzorului RF au suspectat semnătura spectrală a țintelor, acesta indică senzorului EO/IR de la bord să investigheze cele mai critice ținte. Efectuând aceste operațiuni deasupra unei zone inamice, o astfel de operație conferă misiunii mult mai multă valoare și flexibilitate.
Atât Harpy, cât și Harop ale IAI sunt proiectate cu flexibilitate a misiunii și robustețe unice, atât ca sisteme, cât și ca platforme. Pentru a lansa în câmpul de luptă o astfel de armă de tip loitering, nu este nevoie de o revoluție în cadrul forțelor militare. Acestea sunt concepute pentru a fi asimilate de structurile de forță, tactica, tehnicile și procedurile existente. Acestea oferă forțelor terestre sau navale un element de lovire robust, fiabil și de încredere, care se poate desfășura, lansa, zbura și lovi rapid în timpul zilei, noaptea și în condiții meteorologice nefavorabile.
Prin misiunile lor, acest stol de „vânători” oferă o imagine situațională actualizată. În același timp, fiecare armă poate lovi ținte care impun răspuns imediat (time-critical targets – TCT) după ce sunt detectate, chiar și atunci când se expun pentru un timp foarte scurt. Cu controlul misiunii efectuat de la distanță mare, operatorii sunt în siguranță și se pot concentra asupra misiunilor lor. Având abilitatea de a opera la înălțime mare sau mică, chiar și la baza norului, și cu apariție din direcții sau unghiuri de lovire diferite, arma de tip loitering oferă o armă de lovire unică, foarte flexibilă, pentru a angaja ținte prioritare. Cu câteva lovituri bine planificate, astfel de arme au potențialul de a destabiliza inamicul.
Depozitate și desfășurate de pe lansatoare cu containere montate pe platformă tractată, aceste arme nu necesită nicio infrastructură sau configurare înainte de lansare. Folosind controlul automat al zborului imun la interferențe externe, acestea sunt mai puțin susceptibile la contramăsuri electronice decât dronele controlate de la distanță. Această automatizare ajută la reducerea personalului și simplifică instruirea și calificarea.