Sari direct la conținut

Ciolacu, o nouă promisiune în scandalul indexării pensiilor militare: Guvernul va apăra la CCR indexarea pensiilor militare

HotNews.ro
Militari rezervisti protesteaza la sediul PNL fata de problemele privind pensiile militare, marti, 17 septembrie 2024. Inquam Photos / Gyozo Baghiu
Militari rezervisti protesteaza la sediul PNL fata de problemele privind pensiile militare, marti, 17 septembrie 2024. Inquam Photos / Gyozo Baghiu

Premierul Marcel Ciolacu a promis vineri, după întâlnirea cu reprezentanții rezerviștilor, că Guvernul va trimite până luni, 2 decembrie, un punct de vedere împotriva obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului pe modificările aduse pensiilor militare. Marți, după eșecul de a intra în turul doi la prezidențiale, Ciolacu spunea că nu va pleca din fruntea Guvernului până când nu va rezolva prin ordonanță de urgență problema pensiilor militare, soluție pe care o va discuta în prealabil cu Ilie Bolojan, cel care a preluat interimar conducerea PNL.

Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanții organizațiilor care promovează drepturile rezerviștilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema pensiilor militare de stat.

El le-a promis din nou rezerviștilor că „Guvernul va susține în continuare promovarea și punerea în aplicare a legii prin care să fie înlăturate inegalitățile privind pensiile militare de stat”. Ciolacu a spus că va transmite CCR până luni, 2 decembrie, punctul de vedere al Guvernului în care sunt considerate nefundamentate obiecțiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare de stat.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu i-a invitat luni, 2 decembrie, pe reprezentanții organizațiilor din domeniu la consultări pentru a pregăti un proiect de Ordonanță de urgență care să fie promovat de guvern în cazul în care CCR va decide că proiectul de lege privind pensiile militare de stat, aprobat recent de Parlament, va fi declarat neconstituțional.

„Vreau să închidem problema inechităților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională într-un termen cat mai scurt”, a precizat prim-ministrul.

Care sunt modificările aduse legii pensiilor militare

Senatul, for decizional, a adoptat în 4 noiembrie proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.

Actul normativ prevede:

  • „Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.

În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Actul normativ, inițiat de un grup de parlamentari PNL, a fost trimis la promulgare către președinte, dar între timp a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, care spune că încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare şi nerespectarea egalităţii în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcţii în Executiv.

Avocatul Poporului susţine că sunt încălcate „prevederile articolului 138 aliniatul 5 din Constituţie privind imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro